Wonen

3 belangrijke tips voor mensen die alleen gaan wonen

Ga je binnenkort alleen gaan wonen? Dat is ongelofelijk spannend! Alleen wonen betekent echter niet alleen meer vrijheid, daarnaast zal je ook geconfronteerd worden met heel wat nieuwe verplichtingen. Er zal ongetwijfeld binnen korte tijd heel wat op je afkomen waardoor een goede voorbereiding ongelofelijk belangrijk kan zijn. Wij hebben alvast 3 belangrijke tips op een rijtje gezet voor mensen die alleen gaan wonen.

1.) Zorg voor een goede opvolging van de administratie

In eerste instantie instantie moet je er rekening mee houden dat je vanaf het ogenblik dat je alleen gaat wonen ook zelf moet instaan voor je administratie. Zo moet je bijvoorbeeld je nieuwe adres melden aan de dienst Bevolking. Deze bevindt zich doorgaans in het gemeentehuis van je nieuwe woonplaats. Wanneer je deze melding hebt verstuurd kan vervolgens ook je identiteitskaart worden aangepast. Bovendien spreekt het voor zich dat je ook stil zal willen blijven staan bij het afsluiten van bepaalde verzekeringen. Denk hierbij aan:

  • Een brandverzekering;
  • Een diefstalverzekering;
  • Een eventuele familiale verzekering;

Sowieso moet je er bij alleen wonen altijd voor zorgen dat je administratie goed wordt opgevolgd. Het wordt bovendien sterk aangeraden om belangrijke documenten voor een periode van ten minste 5 jaar te bewaren. Het gaat hierbij niet alleen om een mogelijke huurovereenkomst, maar ook om bijvoorbeeld je verzekeringspolissen evenals om je loonbriefjes en belastingaangiftes.

2.) Hou rekening met alle kosten die je moet betalen

Heel wat mensen die voor het eerst alleen gaan wonen worden geconfronteerd met kosten waar ze voorheen nog nooit eerder rekening mee hebben moeten houden. Het spreekt voor zich dat het altijd erg belangrijk is om deze kosten goed op te volgen. Enkele kosten waar je zeker mee te maken zal krijgen zijn onder meer:

  • De maandelijkse huur of afbetaling van het hypothecair krediet;
  • Eventuele verhuiskosten (verhuiswagen, verhuispersoneel, etc.);
  • Kosten voor de inrichting van je nieuwe woning;
  • De borg die moet worden betaald voor het huurcontract;
  • De vaste kosten voor water, elektriciteit, gas, internet, etc.;

Alle verschillende kosten waarmee je zal worden geconfronteerd maken het altijd interessant om een huishoudbudget op te stellen. Op deze manier weet je precies hoeveel je van je inkomsten nodig hebt om de vaste kosten te kunnen betalen. Zo voorkom je  vervelende, financiële verrassingen.

3.) Hou rekening met je nieuwe woonsituatie

Woonde je voorheen nog in het ouderlijk huis samen met je ouders en woon je nu alleen? Dan betekent dit onder meer dat je bijvoorbeeld zelf moet instaan voor het klaarmaken van je eten. Bovendien zal je ook zelf boodschappen moeten doen, het huis moeten schoonmaken, etc. Op het ogenblik dat je alleen gaat wonen kan het geen kwaad om even voor jezelf een bepaald overzicht te maken van de verschillende taken die je allemaal moet uitvoeren. Door het opstellen van een gestructureerd weekschema voorkom je bijvoorbeeld dat je belangrijke taken over het hoofd ziet.

Alleen wonen zonder zorgen

Wanneer je alleen gaat wonen komt er uiteraard heel wat op je af. Dit kan in eerste instantie een beetje afschrikwekkend zijn, maar dat hoeft in de praktijk helemaal niet het geval te zijn, in tegendeel. Door rekening te houden met de 3 tips zoals aangegeven op deze pagina ben je reeds verzekerd van een goede voorbereiding. Zo kan je aan iedereen bewijzen dat jij wel degelijk perfect in staat bent om alleen te wonen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close