GeldLifestyleTechTips

4 handige tips om te besparen op je telefoonabonnement

In 2016 liet Thomas Meunier het zich na zijn transfer naar PSG nog ontvallen: “Voor hetzelfde telefoonabonnement betaal ik hier 80 euro, in België 250 euro.” Zelfs voetballende miljonairs weten het: telefoonabonnementen zijn bij ons duur in vergelijking met onze buurlanden. Dat heeft verschillende redenen, zoals een beperkte concurrentie en het ontbreken van een echte prijzenslag. Toch kan je ook zelf het een en ander doen om te besparen op je telefoonabonnement.

# 1. Maak de vergelijking

In de eerste plaats is het belangrijk dat je zelf je eigen noden in kaart brengt. Er zijn talloze formules en nog te vaak zie je dat mensen gewoon te veel betalen. Niet omdat ze per se elders goedkoper af zouden zijn, maar vooral omdat ze een te uitgebreid pakket kiezen dat niet helemaal bij hun werkelijk verbruik aansluit. Ga daarom goed na wat je nodig hebt en ga vervolgens aan de slag met een online vergelijker waarmee je het goedkoopste telefoonabonnement kan vinden.

# 2. Let op met bundels

Let op met bundels

Wij Belgen hebben nogal de neiging om te kiezen voor bundels met daarin onder meer digitale televisie, internet en telefonie. Administratief is dit eenvoudiger, maar in de praktijk betaal je al snel te veel. Het is beter om voor elk onderdeel individueel naar de voordeligste oplossing te zoeken. Dit kan volgens het BIPT zelfs in een besparing van enkele honderden euro’s resulteren. Met de website Bestetarief.be heeft het BIPT dan ook een tool ontwikkeld waarmee je eenvoudig een alternatief voor zo’n pakketformule vindt.

# 3. Lees altijd de kleine lettertjes

Vooral wanneer je kiest voor onbeperkte bundels is het opletten geblazen, want er zijn vaak een aantal addertjes onder het gras. Neem bijvoorbeeld het Unlimited-abonnement van Mobile Vikings. Onbeperkt bellen, surfen en sms’en klinkt mooi, maar zo onbeperkt is het eigenlijk niet. Binnen de eigen landsgrenzen kan je namelijk tot 20 GB mobiel downloaden en nadien surf je aan een sterk verlaagde snelheid waar je maar weinig mee kan aanvangen. Binnen de EU ben je dan weer beperkt tot 16 GB. Nadien moet je € 0,003 per extra MB betalen. Ook bij bijvoorbeeld Mobilus Unlimited 5G van Proximus zijn er soortgelijke beperkingen. Daar ligt de grens wel op 35 GB. Ook kleine lettertjes moet je dus vergelijken.

# 4. Let op met beloofde smartphonekortingen

Net zoals je beter niet kiest voor pakketten, is het vaak niet interessant om de aanschaf van een smartphone met een abonnement te combineren. Bij Base kan je bijvoorbeeld de Apple iPhone 11 van 64 GB kopen voor 489 euro als je meteen ook een abonnement bij hen afsluit. Je bespaart 200 euro op de aanschaf van je smartphone, maar je betaalt wel 40 euro per maand voor een Unlimited-abonnement dat bij Mobile Vikings 11 euro goedkoper is.

Als je binnen 24 maanden overstapt, moet je volgens een afschrijvingstabel nog een deel van de korting terugbetalen. Bij een vroegtijdige beëindiging na bijvoorbeeld 12 maanden betaal je een schadevergoeding van 100 euro. 100 euro voordeel blijft behouden, maar op dat moment heb je wel al 132 euro meer betaald dan bij het abonnement van Mobile Vikings.

Uiteraard moet je je ook hier de vraag stellen of je zo’n uitgebreid abonnement wel echt nodig hebt. Als je moeite hebt met het financieren van je nieuwe smartphone, kan je beter op zoek gaan naar het beste krediet. Je kan bijvoorbeeld bij de officiële Apple-reseller Switch kiezen voor hun financiering aan 0% vaste debetrentevoet en tegelijkertijd zoeken naar het goedkoopste telefoonabonnement. Op het einde van de rit is dit nog steeds voordeliger.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close