GezondheidLifestyle

4 motiverende tips om in coronatijden thuis te sporten

Hoewel fitnesscentra, openbare zwembaden en gyms in deze coronatijden gesloten blijven, moedigt de Nationale Veiligheidsraad ons aan om in beweging te blijven. Buiten is in principe enkel wandelen, lopen en fietsen toegestaan. In een latere verduidelijking gaf men wel aan dat ook andere niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen zijn toegestaan, waardoor je bijvoorbeeld ook kunt skaten. Buitensportmogelijkheden zijn met andere woorden beperkt, maar ook thuis kan je heel wat klaarspelen. Dan moet je er wel voor zorgen dat je je motivatie niet verliest. Deze vier tips helpen daarbij.

# 1. Maak gebruik van een app

Er zijn talloze apps die je stap voor stap helpen om je conditie op te bouwen of te behouden. Je kan zelf persoonlijke doelen stellen en aan je conditie werken, waarbij je je voortgang minutieus opvolgt. Het nadeel is wel dat deze apps lang niet altijd gratis zijn. Zijn ze dat wel, dan krijg je vaak wel vervelende reclameboodschappen te zien. Goede apps zijn volgens ons Fitness Blender, Keelo, Sworkit en Fitbit coach. Probeer ze eens uit en ga op zoek naar je favoriete sportapplicatie.

# 2. Volg online YouTube tutorials

Online staat het vol met filmpjes die je helpen tijdens je work-out. Door even te youtuben kan je eigenlijk alles trainen, ongeacht of je nu gaat voor cardio-oefeningen of voor krachttraining. Voldoende afwisseling is wel cruciaal, omdat het anders al snel gaat vervelen. Een goede manier om je blijvend te entertainen is door een nieuwe sport aan te leren en stap voor stap verder te gaan. Ik haalde bijvoorbeeld een bokszak, speed bag en een paar goede bokshandschoenen van Sepai Sports in huis en ging vervolgens aan de slag met de oefeningen van Mike Rashid (“Boxing for beginners”). En zo zijn er nog heel wat andere goede YouTube tutorials te vinden.

# 3. Stel doelen en beloon jezelf als je ze haalt

Door jezelf vooraf realistische doelstellingen op te stellen, blijf je gemotiveerd. Kies dan wel voor kleine doelstellingen. Probeer bijvoorbeeld eerst al eens om enkele kilometers aan een gemiddelde snelheid van 10 km/u te lopen. Als je de doelen behaalt, mag je jezelf ook belonen maar dat doe je dan best niet met eten. Ik deed het bijvoorbeeld door pas na het behalen van een doelstelling extra uitrusting te kopen in de online vechtsport winkel. Het voordeel hiervan is dat je dan niet meteen grote uitgaven hoeft te doen als blijkt dat de sport je niet helemaal ligt.

Zoek een sportpartner

# 4. Zoek een sportpartner

Een andere manier om jezelf blijvend te motiveren, is door samen met een trainingsmaatje te sporten. De Nationale Veiligheidsraad erkent dat en gaat ermee akkoord dat je buiten met één en telkens dezelfde vriend gaat sporten. Ook thuis kan je even skype opzetten om het gevoel te hebben dat jullie samen trainen. Zo blijven jullie elkaar motiveren en sla je niet meteen een sessie over als je zelf even weinig zin hebt. Daarnaast kunnen jullie ook veel van elkaar opsteken, elkaar eraan herinneren om voldoende water te drinken of zelfs eens lekker competitief onderling een wedstrijdje houden. Spreek dan wel vooraf trainingsdagen, rustdagen en tijdstippen om te trainen af. Zorg er ook voor dat de ander zich daaraan houdt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close