Een bakje koffie is zoveel lekkerder dan energiedrankjes, terwijl ze toch ook maar mooi je energie op peil houden. De allerlekkerste koffie zetten is echter veel meer dan alleen de juiste koffiemachine kiezen. Koffiezetten moet je benaderen als een chemisch proces waarbij je de juiste smaak uit de juiste koffiebonen wil halen, waarbij je ook de juiste temperatuur en werkdruk moet hanteren. Het klopt inderdaad dat een goede koffiemachine veel voor je kan betekenen, maar het is duidelijk dat je dan afhankelijk bent van een aantal keuzes die je hoe dan ook moet maken. Onderstaande vier tips helpen jou om de allerlekkerste koffie te zetten.
# 1. Kwaliteitskoffie gebruiken
Koffiebonen, toch nog steeds het basisingrediënt voor een lekkere koffie, bepalen de smaak, de aroma’s, de bitterheid en de zuurtegraad van je koffie. Er zijn talloze soorten koffie en vaak is het even zoeken vooraleer je de lekkerste vindt. Maar laat het duidelijk zijn dat goede kwalitatieve koffiebonen met een uitmuntende branding cruciaal zijn. Bepalende factoren zijn onder andere de soort koffiebonen, de branding maar ook het land vanwaar de koffiebonen afkomstig zijn. Koffiebonen uit Ethiopië staan bijvoorbeeld bekend omwille van hun aciditeit, terwijl Rwandese koffiebonen groenteachtige aroma’s hebben.
# 2. Zelf koffiebonen malen
Kies altijd voor koffiebonen die je zelf maalt, dit is bevorderlijk voor zowel de smaak- als geurbeleving. Bij filterkoffie gaan er steeds gassen en dus ook aroma’s verloren. Er zijn koffiemachines die automatisch de koffiebonen voor je malen, maar een aparte bonenmaler doet het vaak even goed. Gebruik dan wel een bonenmaler waarbij je zelf even de maalgraad kan instellen. Een laag toerental krijgt de voorkeur omdat de koffiebonen tijdens het maalproces minder warm worden. Vergelijk vooraf bonenmalers, bijvoorbeeld door vergelijkingswebsites als Best Gekozen te gebruiken.
# 3. De juiste koffiemachine
Een juiste extractie is cruciaal voor de lekkerste koffie. De extractie is het proces waarbij verschillende stoffen uit de koffiebonen worden gehaald. Hierbij wil je natuurlijk een juiste combinatie van zuurheid, bitterheid en aroma’s bereiken. Eigenlijk moet je koffiezetten dan ook als een chemisch proces zien, waarbij het verschil vaak in de kleinste details zit. Reken op een watertemperatuur van zo’n 88 °C, waarbij je eventueel twee graden hoger of lager kan gaan om de smaak verder af te stemmen. Ga je lager, dan wordt de koffie zuurder. Ga je hoger, dan wordt de koffie extra bitter. Daarnaast speelt ook de druk van het zetproces een belangrijke rol. Een druk van zo’n 9 bar is hierbij cruciaal.
Het mag niet verbazen dat dit alles door de goedkopere koffiemachines niet wordt gehaald, terwijl je bij de beste koffiemachine net alles perfect kunt afstellen. Toch blijf je ook dan nog afhankelijk van een aantal skills en moet je bijvoorbeeld correct tampen. Eventueel kan je opteren voor een volautomatische espressomachine die alles automatisch voor je doet.
# 4. Gebruik zacht water
Ten slotte bepaalt ook het gebruikte water de smaak van je koffie. Hier wordt het al snel heel technisch. De beste watersamenstelling bedraagt 0 mg/l ijzer, koper, chloor en mangaan, 7 mg/l natrium, 55 mg/l calcium en een zuurtegraad van 7 pH. Te zacht water zorgt ervoor dat de smaak verloren gaat, terwijl hard water de koffie onaangename smaken kan geven. Reken daarom op zo’n 7 tot 15 fH. Het gebruik van een waterontharder is een goede oplossing, maar daarnaast kan je ook mineraalwater gebruiken. Het mineraalwater van Mont Roucous benadert het beste de ideale samenstelling. Mineraalwater van Spa Reine en Bar Le Duc zijn alvast no-gozones.