Padel is dan wel een toegankelijke sport, toch wil dat nog niet zeggen dat je ineens als een professional gaat spelen. Als je met padel wil beginnen, zijn er dan ook een aantal zaken waarop je moet letten. De belangrijkste aandachtspunten hebben we in vier praktische tips gegoten. Deze tips zullen je gegarandeerd op de goede weg helpen.
# 1. Volg padellessen
Een van de voordelen van padel is dat je het snel onder de knie hebt. Desondanks is het aanbevolen om groepstrainingen te volgen. Tijdens zo’n trainingslessen leer je de juiste technieken aan, zowel wat je slagen als wat de strategie betreft. Je speelt er ook tegen verschillende tegenstanders van hetzelfde niveau en je groeit samen verder. Na een korte introductie kan je eigenlijk al beginnen aan lange rally’s. Dan is het vooral een kwestie van blijven verfijnen en het verbeteren van je technische vaardigheden. Er zijn talloze sportscholen waar je padellessen kan volgen. Onder andere de Ghent Padel Academy vzw wordt vaak geroemd.
# 2. Kies voor een beginnersracket
Als beginner is het vaak niet duidelijk welk padel racket je moet kopen. Het is altijd een beetje zoeken, maar in feite kies je beter niet voor de beste rackets die ook door professionele spelers worden gebruikt. Zo krijgt een lichtere racket de voorkeur. Met een lichtere racket kan je sneller bewegen en heb je minder kans dat je de bal mist. Op termijn kan je dan naar een hoger gewicht overschakelen. Een hoger gewicht is uiteindelijk beter omdat je dan meer kracht kan zetten, maar dan moet je alles wel al goed onder de knie hebben.
Kies voorts altijd voor een racket met een ronde vorm. Je hebt dan een grotere sweetspot en hierdoor kan je de bal beter “besturen”. Ook hier kan je op termijn uitkijken naar andere rackets waarbij je jezelf een eerder agressieve of defensieve speelstijl kan aanmeten. Nu moet je vooral nog even ontdekken welke speelstijl je ligt.
# 3. Speel met dezelfde partner
Probeer steeds met eenzelfde vaste partner te oefenen. Zo raken jullie op elkaar ingespeeld en zal ook de communicatie beter verlopen. Vaak steken jullie ook meer van elkaar op omdat jullie elkaars sterke punten en tekortkomingen leren kennen. Dit maakt het bijsturen eenvoudiger.
Blijf wel altijd goed communiceren. Stop bijvoorbeeld even om samen water te drinken en even te overleggen. Blijf verder positief ten opzichte van elkaar en vul elkaars positie aan zodat er nooit een gat ontstaat waar de tegenstander gebruik van kan maken. Tijdens padellessen krijg je hier natuurlijk meer informatie over.
# 4. Speel defensief tegen ervaren tegenstanders
Als je als beginnende padelspeler tegen iemand met ervaring speelt, is het een goed idee om vooral te verdedigen. Hoe vaker jij de bal terugslaat, hoe groter de kans is dat de tegenspeler een fout maakt. Vaak zie je dat ze het niet fijn vinden dat een run tegen een beginner te lang duurt, waardoor ze steeds meer risico’s nemen. Daar moet jij gebruik van maken. Als je te sterk onder druk komt te staan, gebruik je de lob. Dan heb je net genoeg tijd om opnieuw een juiste positie in te nemen en kan de tegenstander opnieuw beginnen.