GezondheidWonen

4 tips voor een betere toilethygiëne

Dat een goede handhygiëne belangrijk is, is de laatste weken al meer dan voldoende benadrukt. Toch mag een goede toilethygiëne eveneens niet worden onderschat, al was het maar omdat er zoveel gemeenschappelijke contactpunten zijn. Met deze vier tips leggen we uit hoe je een opperbeste toilethygiëne garandeert.

# 1. Het sneeze-effect voorkomen

Dr. Charles P. Gerba, Amerikaans microbioloog en professor aan de universiteit van Arizona, staat bekend om zijn onderzoek naar het zogenaamde sneeze-effect bij afvalwater. Met zijn onderzoek toonde hij aan dat het afvalwater van een toilet tot zo’n miljoen bacteriën bevat op het moment van het doorspoelen. Vervolgens verspreiden die bacteriën zich bij het doorspoelen tot wel zes meter. Net daarom is het zo belangrijk om na het toiletbezoek je handen te wassen. Daarnaast blijft het belangrijk om de bacteriën in het toiletwater constant te bestrijden. Een spoelwaterreiniger is cruciaal, net zoals een tijdige reiniging met desinfectiemiddel. Een automatische zelfreinigende toiletbril is naast een tijdige reiniging de beste keuze, maar is hier bij ons nog niet ingeburgerd.

# 2. Opteer voor een bidet wc

We wassen onze handen met water en niet met droge doekjes. Net daarom is het eigenlijk maar gek dat we wel toiletpapier gebruiken. Nu goed, de klassieke bidet wist bij ons nooit door te breken en de meesten kennen het vooral van hun reis naar Sevilla of China. Tegenwoordig is er echter ook zoiets als een bidet wc. Het doet eigenlijk denken aan een klassiek toilet, maar het is voorzien van een ingebouwde douchesproeier en een droger die alles contactloos schoonmaakt. Zo’n straal water kriebelt misschien wel even op de gevoeligste plekjes, maar het went al snel en we hoeven alvast niet meer met de handen richting de binnenkant van de toiletpot te gaan. Het blijft wel aangeraden om steeds te kiezen voor een bidet wc zonder randen waarin bacteriën en vuil zich vaak gretig verzamelen.

# 3. Goede handhygiëne

Betere toilethygiene

Zelfs met de meest verregaande inspanningen blijft een goede handhygiëne het belangrijkste. Daarom blijft handen wassen een must. Antibacteriële handzeep hoeft echter niet: de klassieke synthetische detergenten volstaan perfect. Gewoon niet vergeten om je handen te wassen is de boodschap, je kan hiervoor eventueel een reminder aan de deur hangen.

# 4. Contactpunten reduceren

Ten slotte is het belangrijk om het aantal contactpunten te reduceren en zo kruisbesmetting te voorkomen. Kraantjes met een sensor die automatisch water afgeven krijgen de voorkeur, net zoals automatische zeepdispensers. De typische blok zeep, zeeppompjes en de aftandse handdoek laat je dus achterwege. Wat de luchtdroger betreft, zijn de meningen verdeeld. Onderzoek heeft aangetoond dat ze lang niet zo hygiënisch zijn als we al eens denken. Daarom kan je evenzeer kiezen voor papieren handdoekjes die je uit een dispenser trekt. Plaats dan wel even een vuilbakje dat je moet de voet kan openen. Er bestaan overigens ook geavanceerde toiletten die automatisch de klep voor je openen en sluiten, waardoor het aantal contactpunten opnieuw afneemt. Goedkoop zijn ze echter niet.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close