LifestyleTips

4 wondermiddelen om het fornuis snel en efficiënt te ontvetten

Vieze spetters, etensresten, olie en hete temperaturen: het hoeft niet te verbazen dat het fornuis een van de vervelendste plekken in de keuken is om schoon te krijgen. Soms moet je vervelend lang boenen zonder zichtbare resultaten. Zie je liever snel en efficiënt resultaat? Dan zijn er een aantal wondermiddeltjes om het fornuis onder handen te nemen.

Citroensap

Dat citroen een keukenwondermiddel is, heb je wellicht al eerder gehoord. Dat komt omdat citroen zuren bevat die vuilresten afbreken. Het vergt wat werk, maar met citroensap kan je ook gewoon het fornuis ontvetten. Pers daarom twee citroenen uit en meng het citroensap met 750 ml water. Verspreid het verkregen product met een spons over het fornuis en laat het twee tot drie minuten inwerken. Bij niet al te hardnekkige vervuiling zou je het vuil er vervolgens met een microvezeldoek moeten kunnen afnemen. Bij veel aangekoekt vet zal je dit proces waarschijnlijk enkele keren moeten herhalen.

Witte azijn

Wanneer het met citroensap niet wil lukken, kan je ook een krachtiger schoonmaakmiddel maken. Dan meng je het sap van de twee citroenen niet met 750 ml water, maar met 250 ml witte azijn. Je doet dan gewoon even de witte azijn in een sprayflacon, voegt het sap van de twee citroenen toe en vergeet vervolgens niet om even goed te schudden. Net zoals bij een professionele ontvetter moet je dan het product even op het fornuis sprayen en even laten inwerken. Reken toch op een inwerktijd van ongeveer drie tot vijf minuten. Nadien zou je het vet goed moeten kunnen afnemen met een microvezeldoek of een spons. Ook hier kan het soms noodzakelijk zijn om het proces enkele keren te herhalen.

Zuiveringszout

Wondermiddelen om het fornuis snel en efficiënt te ontvetten

Wanneer het ook met witte azijn en citroensap niet lukt, is er nog een wondermiddel dat wat extra schurend effect zal toevoegen. Dit schoonmaakmiddel bestaat uit een mix van ongeveer 85% zuiveringszout (baking soda) en 15% citroenolie. Maak in deze verhouding een pasta van 30 tot 40 gram en smeer de pasta met een spons uit over het fornuis. Laat de pasta nu ongeveer vier tot vijf minuten inwerken en ga er dan over met een vochtige doek. Door het schurend effect merk je dat het iets beter lukt om aangekoekt vet en vuil los te maken. Zuiveringszout is net zoals citroen een wondermiddel en kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld de filters van de dampkap schoon te maken of vlakken uit matrassen te krijgen (mengen met waterstofperoxide en een klein beetje vloeibare zeep).

Professionele ontvetter

Een ontvetter is natuurlijk speciaal gemaakt om bijvoorbeeld het fornuis of de keukentegels te ontvetten. Het lost het vet goed op zonder de oppervlakken te beschadigen en is ook handig in gebruik. De exacte werkwijze verschilt daarbij van ontvetter tot ontvetter, maar is over het algemeen heel eenvoudig. Bij de ontvetter van HG spray je gewoon even het product en laat je het enkele tellen inwerken, waarna je het afneemt met een in warm water gedrenkte doek. Bij roestvrij staal moet je het dan eerst even op een schone doek spuiten. Professionele keukenontvetter is in principe een duurdere optie, maar de reinigende kracht ligt wel hoger en bovendien is de inwerktijd heel beperkt. Hierdoor is het toch meer geschikt voor frequent gebruik.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close