TipsZakelijk

5 tips voor het inpakken bij een kantoorverhuizing

Bij een kantoorverhuizing zal je waarschijnlijk wel een beroep doen op een professionele verhuisfirma. Hoewel zij het inpakken ook voor hun rekening kunnen nemen, raden we toch aan om dit zelf te doen. Niet alleen bespaar je zo op de verhuiskosten, maar bovendien weten zij natuurlijk niet waar welke stukken of meubelen moeten komen. Door zelf in te pakken behoud je het overzicht. Het is dan wel belangrijk dat je alles slim en veilig inpakt. En daarom zijn deze vijf tips van primordiaal belang.

Voorbereiding is het halve werk

Het is niet de bedoeling dat je slechts enkele dagen voor de verhuizing maar aan het inpakken begint te denken. Vooraf moet het al duidelijk zijn welke spullen je gaat verhuizen, waar je ze gaat gebruiken en welke spullen geen plaats hebben in het nieuwe kantoor. Bepaal vervolgens wat er met deze spullen moet gebeuren. In de meeste gemeenten kan je die naar het recyclagepark brengen, maar ook in een tweedehandswinkel of in de Kringwinkel kan je ze een tweede leven bezorgen. Zorg ervoor dat deze meubelstukken en spullen weg zijn vooraleer je alles begint in te pakken.

Aandacht voor bescherming

Zomaar even een verhuisdoos volproppen is nooit een goed idee. De spulletjes uit de keuken moet je dan ook individueel inpakken met inpakpapier of noppenfolie opdat er een kreukelzone ontstaat. Daarnaast vul je de dozen op zodat het niet gaat schuiven, bijvoorbeeld met opvulpapier of met luchtzakjes. Ook grotere stukken zoals kantoormeubilair bescherm je maar beter extra tegen stoten. Weet dat vooral de hoeken het vaak hard te verduren krijgen, waardoor hoekbeschermers echt wel een aanrader zijn.

Niet te zwaar inpakken

Inpakken kantoorverhuizing

Het lijkt dan misschien wel logisch om al jouw boeken in één verhuisdoos te verzamelen, maar dat is geen goed idee. Niet alleen de rug van de sjouwer zal je dankbaar zijn, bovendien voorkom je ook dat de verhuisdoos gaat doorscheuren, met alle gevolgen van dien. Probeer het gewicht steeds goed te verdelen en maak de verhuisdozen niet te zwaar. Twintig kilogram per doos is daarbij echt wel het maximum, maar probeer het gewicht toch te beperken tot tien à vijftien kilogram. Zware en lichte stukken afwisselen, is dus de boodschap.

Nummeren en labelen

Tijdens de verhuizing moet je veel demonteren en nadien is het belangrijk dat alle stukken, componenten en kabeltjes opnieuw hun weg vinden. Door vooraf alle stukken te labelen en te nummeren maak je dit veel eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan het labelen van aansluitkabels en aan losse stukken en platen van meubelstukken. Daarnaast kan je de labels ook gebruiken om kantoorartikelen aan specifieke werkplaatsen toe te wijzen. Eventueel kan je elke medewerker een eigen inpakdoos geven, zodat die doos meteen zijn weg vindt naar het juiste bureau.

Extra aandacht voor elektronica

Wanneer je elektronica inpakt, moet je altijd extra aandachtig zijn. Zorg er eerst en vooral voor dat er geen cd’s of usb-sticks meer in de computers zitten en maak steeds een back-up van elke computer. Ook cartridges haal je uit de printers. Monitoren dien je extra te beschermen met folie en hoekbeschermers. Wanneer je servers, racks, gevoelige sensoren en andere gevoelige elektronica verhuist, gebruik je best antistatische noppenfolie die stofwerend is. Dergelijke antistatische beschermingsmaterialen zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde verkopers als Profipack.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close