GezondheidTips

5 veelgemaakte fouten bij het tandenpoetsen en hoe je deze kunt vermijden

Het dagelijks poetsen van je tanden is een belangrijk onderdeel van je mondverzorging. Het helpt tandplak te verwijderen en je tanden gezond te houden. Helaas maken veel mensen bij het tandenpoetsen een aantal veelvoorkomende fouten. Hieronder vind je vijf van deze fouten en hoe je ze kunt vermijden.

1- Te hard poetsen

Veel mensen denken dat ze hun tanden grondig moeten poetsen door hard te drukken en te schrobben. Maar het te hard poetsen kan juist schade aanbrengen aan je tandglazuur en tandvlees. Het kan zelfs leiden tot gevoelige tanden en tandvleesontsteking. Het is daarom belangrijk om met een zachte tot gemiddelde druk te poetsen.

2- Niet lang genoeg poetsen

Een andere veelgemaakte fout is niet lang genoeg poetsen. Het wordt aanbevolen om minimaal twee minuten per keer te poetsen. Veel mensen poetsen echter maar 30 seconden tot een minuut, wat niet genoeg is om alle tandplak te verwijderen. Het is daarom belangrijk om jezelf te trainen om de volle twee minuten te poetsen.

3- Niet de juiste techniek gebruiken

De juiste poetsmethode is cruciaal om ervoor te zorgen dat je tanden goed worden schoongemaakt. Veel mensen bewegen hun tandenborstel op en neer of van links naar rechts, wat niet de juiste techniek is. De aanbevolen techniek is om in kleine cirkelvormige bewegingen te poetsen en om de borstelkop op een hoek van 45 graden ten opzichte van je tanden te houden.

4- Te lang wachten om je tandenborstel te vervangen

Je tandenborstel kan na verloop van tijd bacteriën en vuil ophopen, wat kan leiden tot infecties en andere mondproblemen. Het is daarom belangrijk om je tandenborstel regelmatig te vervangen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je tandenborstel om de drie maanden te vervangen. Als je ziek bent geweest, moet je je tandenborstel ook vervangen om te voorkomen dat je opnieuw ziek wordt.

5- Niet investeren in de beste elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel kan je helpen om je tanden grondig te poetsen dan een gewone tandenborstel. Maar niet alle elektrische tandenborstels zijn gelijk. Als je besluit om een elektrische tandenborstel te kopen, moet je er een kiezen die is getest en aanbevolen door tandartsen en mondhygiënisten. Overweeg ook om een tandenborstel te kiezen met extra functies, zoals een timer of druksensor.

Conclusie

Kortom, door deze veelvoorkomende fouten bij het tandenpoetsen te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je mond gezond blijft en dat je glimlach stralend blijft. Vergeet niet om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en reiniging van je tanden en mond. Door regelmatig je mondhygiëne te onderhouden en professionele hulp te zoeken wanneer nodig, kan je een mooie en gezonde glimlach behouden.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de beste elektrische tandenborstel, kan je het beste overleggen met je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een tandenborstel die past bij jouw behoeften en budget. Op Tandeninfo.nl vind je alle informatie die je nodig hebt bij het goed poetsen van je tanden, zodat je deze fouten vermijd. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close