Baby & Kind

De babymassage, interessant of niet?

Er is door de jaren heen reeds heel wat gezegd en geschreven over de babymassage. Deze vorm van massage heeft dan ook zowel heel wat voor- als tegenstanders. De hamvraag is eigenlijk tot op moment van schrijven of een babymassage nu interessant is of niet. Bijkomstig is de vraag voor wie ze nu interessant is. Is dit uitsluitend voor de baby of genieten ook de ouders mee? Alles wat je altijd al hebt willen weten over de babymassage vertellen we je graag hier op deze pagina!

Wat maakt een babymassage zo populair?

Vroeger werd er nauwelijks over gepraat, maar op vandaag is de babymassage ongelofelijk populair. Dit is in het bijzonder het gevolg van het feit dat een babymassage helpt om de band tussen enerzijds de baby en anderzijds de masseur te versterken. De baby leert tijdens het krijgen van een babymassage om te genieten van de troost evenals de veiligheid van beminnen en bemind worden. Van belang is ook dat de baby zijn of haar eigen lichaam leert te ontdekken. Dit is het gevolg van het feit dat de moeder tijdens het geven van een babymassage kan aantonen hoe bijvoorbeeld een gespannen armpje of rug zich kan ontspannen. In principe wordt het aangeraden om je baby elke dag een babymassage te geven.

De voordelen van een babymassage voor de baby

In eerste instantie spreekt het uiteraard voor zich dat je een babymassage zal willen geven omdat de baby zelf daar heel wat voordelen van kan ondervinden. Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk wat deze voordelen nu precies zijn. Wij zochten ze voor je uit en hebben ze alvast even op een rijtje gezet:

  • Er vindt een stimulatie van de emotionele en relationele ontwikkeling plaats;
  • Er wordt een stimulans voor de psychomotorische ontwikkeling gerealiseerd;
  • De communicatie evenals de affectieve band met de ouders wordt verbeterd;
  • Een babymassage heeft een ontspannend effect op baby’s;
  • Er komt oxytocine vrij;

De voordelen van een babymassage voor de ouders

Het is een vaak gehoord misverstand dat alleen maar de baby zelf voordelen ondervindt van de babymassage. Ook ouders kunnen er namelijk de vruchten van plukken. Specifiek voor de ouders geldt dan ook dat ze een emotionele bevrediging zullen ervaren. Daarnaast is er sprake van een tactiele communicatie en ervaart men voldoening om iets voor de baby te kunnen doen. Daarnaast staat een babymassage er in de praktijk eveneens om bekend de verbondenheid tussen de ouders onderling en tussen de ouders en de baby aanzienlijk te kunnen bevorderen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een babymassage krijgen?

De hierboven aangegeven informatie heeft reeds duidelijk gemaakt dat er heel wat interessante voordelen verbonden kunnen zijn aan zowel het geven als krijgen van een babymassage. Dit gezegd zijnde is het ook zo dat er rekening dient te worden gehouden met enkele potentiële nadelen, namelijk:

  • Een babymassage geven vereist uiteraard heel wat tijd en werk;
  • Een babymassage kan in de praktijk best zwaar en vermoeiend zijn;

De fontanellen en de navel kunnen onvoldoende worden ontzien;

Omwille van bovenstaande nadelen wordt het altijd aangeraden om je eerst goed in te laten lichten over de manier waarop een babymassage precies moet worden gegeven. Alleen op deze manier kan namelijk worden voorkomen dat je de babymassage foutief geeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close