Wonen

De ideale slaapkamervloer 4 keuzes toegelicht

Sommige mensen houden van de authenticiteit van houten vloeren en andere mensen kiezen liever voor de strakheid en elegantie van een gietvloer. Elk type vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen en de keuze is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. We hebben het over vier populaire vloeren en we helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Laminaatvloer

Een mooie houten vloer is altijd een goed idee en dan kom je al snel uit bij een laminaatvloer. Een laminaatvloer is geschikt voor elke kamer en al zeker voor de slaapkamer. Heeft de slaapkamer een eigen badkamer en wil je de vloer netjes doortrekken? Ook dan is laminaat een optie, want er zijn speciale waterbestendige laminaatvloeren verkrijgbaar. Tegelijkertijd is een laminaatvloer uitzonderlijk sterk, makkelijk te onderhouden en is het dankzij het handige kliksysteem heel eenvoudig te leggen. Het is ook nog eens vrijwel niet te onderscheiden van echt hout.

Hoewel een laminaatvloer in de slaapkamer een goed idee is, zijn er ook nadelen. In de eerste plaats kan je te maken krijgen met reflectiegeluid, wat je kan voorkomen als je een goede ondervloer legt. Daarnaast is een laminaatvloer gevoelig voor krassen en beschadigingen. Deze krassen zijn bovendien minder eenvoudig weg te werken dan bij een houten vloer. In de slaapkamer zal je wel minder met stoelen en meubels schuiven, tenzij als het om een kinderkamer gaat. Dan kies je beter niet voor een laminaatvloer.

Pvc-vloer

In de kinderkamer is een pvc-vloer een goed idee, hoewel het ook in andere slaapkamers mooi oogt. Een pvc-vloer heeft in ieder geval heel wat eigenschappen die gunstig zijn voor in de kinderkamer. Het is een sterke vloer die eenvoudig te onderhouden is en die ook zeer goed geluiddempend werkt. Daarnaast kan je ook met een pvc-vloer de kinderkamer een authentieke uitstraling geven.

Een pvc-vloer is daarenboven heel eenvoudig te vervangen. Een extra voordeel van een pvc-vloer is dat het heel comfortabel aanvoelt, wat niet onbelangrijk is voor kindjes die graag op de vloer spelen. In tegenstelling tot bij laminaat moet je niet eerst een vloerkleed leggen om een fijne speelplek in het leven te roepen. Een nadeel is wel dat je een goede egale basisvloer nodig hebt.

Kurkvloer

Steeds meer mensen kiezen voor een kurkvloer, ook voor de kinderkamer. Het gaat om een natuurlijk materiaal dat elastisch is en dat heel aangenaam is om op te lopen. Het is dan ook ideaal voor barrevoeters. Tevens is het eenvoudig te reinigen en aan te brengen en absorbeert het geluid. Nadelen zijn dat het niet kan worden geschuurd en dat het niet permanent waterdicht is. Daarnaast zijn deze vloeren niet bestand tegen zware meubelstukken.

Gietvloer

Een gietvloer in de slaapkamer is nog enigszins gewaagd, maar het is wel aan een opmars bezig. Met een gietvloer kan je alle richtingen uit. Je kan het bijvoorbeeld combineren met hout, maar ook met donkere kleuren om de slaapkamer een stoere look te geven. Het is een onderhoudsvriendelijke vloer die krasbestendig is, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo vereisen ze een vastliggende ondergrond, zijn ze niet helemaal krasvast en zijn niet alle gietvloeren zomaar geschikt voor vloerverwarming. Bij gietvloeren is het dan ook belangrijk dat je je goed laat adviseren en de hulp van een expert inschakelt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close