Gezondheid

De unieke gezondheidsvoordelen van knoflook

Knoflook is sinds jaar en dag een ingrediënt welke in nagenoeg in elke keuken verspreid over de wereld wordt gebruikt. Daar zijn enkele uitstekende redenen voor aan te halen. Wist je bijvoorbeeld dat knoflook eigenlijk niet alleen een smaakmaker is, maar ook een medicijn? Reeds in de achttiende eeuw werd knoflook gebruikt door de Fransen om geesten mee te verjagen. Bovendien is bekend dat soldaten zich tijdens de oorlog zouden hebben ingesmeerd met knoflook met als doel om infecties te voorkomen. Wil jij graag meer te weten komen over de vele unieke gezondheidsvoordelen die zijn verbonden aan knoflook? Dan ben je daarvoor hier op deze pagina aan het juiste adres!

Een positieve stimulans voor ons immuunsysteem

In eerste instantie staat knoflook er om bekend een positieve stimulans te realiseren voor ons immuunsysteem. Dit heeft als gevolg dat je, je veel minder vaak ziek zal voelen of verkouden zal worden. Een onderzoek dat werd uitgevoerd in het verleden door de ‘Medical University Maryland’ heeft aan het licht gebracht dat je het risico op het krijgen van een verkoudheid met tot wel 63 procent kan verminderen wanneer je gedurende 12 weken elke dag een knoflook supplement gebruikt.

Een gunstige invloed op je cholesterolniveau

In rauwe knoflook zijn stoffen terug te vinden die het ontstaan van ontstekingen tegen kunnen gaan. Ontstekingen staan er om bekend er voor te kunnen zorgen dat de cholesterolwaardes in ons lichaam te hoog worden, dit niet in het minst als gevolg van het feit dat cholesterol zich kan ophopen in de anderen. Rauwe knoflook zorgt er dus (onrechtstreeks) voor dat je cholesterol beter onder controle kan worden gehouden.

Gezond voor hart- en bloedvaten

Een derde gezondheidsvoordeel van knoflook heeft betrekking tot onze hart- en bloedvaten. Verschillende onderzoeken waaronder aan de universiteit van Adelaide hebben aangetoond dat knoflook interessant kan zijn voor mensen die te maken hebben met een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt niet alleen voor het ontspannen, maar tevens ook voor het vergroten van de bloedvaten in het lichaam. Hierdoor wordt de bloedcirculatie bevorderd en vindt er een bloeddrukverlagend effect plaats.

Knoflook is goed voor de huid

Door de jaren heen is er eveneens voor gekozen om knoflook te gaan gebruiken bij het bestrijden van bepaalde huidaandoeningen. De bekendste op dit vlak is uiteraard psoriasis. In knoflook zijn zoals eerder reeds aangegeven tal van verschillende ontstekingsremmende stoffen terug te vinden. Door psoriasis te behandelen met een eenvoudige knoflookolie kan er in het merendeel van de gevallen worden vastgesteld dat de klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden.

Knoflook tegen haaruitval?

Tot slot is het ook zo dat knoflook haaruitval tegen kan gaan. Binnen verschillende culturen wordt er dan ook een teentje knoflook op de hoofdhuid gewreven met als doel om schimmels tegen te gaan. Het gevolg hiervan is ook dat de bloedcirculatie wordt bevorderd waardoor de haarwortels aanzienlijk beter gevoed kunnen worden. Let wel, het spreekt voor zich dat genetische haaruitval niet kan worden beïnvloed door het gebruik van knoflook. Bij haarverlies welke het gevolg is van schimmels, een slechte doorbloeding of bijvoorbeeld een tekort aan vitamines is dat echter wel degelijk het geval.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close