LifestyleTips

Deze zaken moet je echt wel weten voor je eerste triatlon

Ben je van plan om deel te nemen aan je eerste triatlon? Leuk, maar weet dat het toch wel best zwaar zal worden en je je maar beter goed kan voorbereiden. Vooral aan je trainingsschema moet je de nodige aandacht besteden, maar daarnaast zijn er nog wel een aantal zaken waaraan je moet denken. Hieronder vind je alvast de belangrijkste aandachtspunten terug.

Sprinttriatlon of kwarttriatlon?

Je kan natuurlijk meteen voor een halve of zelfs voor een volledige triatlon gaan, maar voor beginners is dat toch een minder goede keuze. De intensiteit van een halve triatlon is gewoon zo hoog dat je als beginner beter een niveautje lager start. Een sprinttriatlon zal meestal de goede keuze zijn. Onderschat dit echter niet, want dit is ook meteen al 750 meter zwemmen, 8 km lopen en 20 km fietsen. Vind je dat je toch al voldoende bedreven bent in een van deze drie disciplines? Dan kan je ook op een kwartriatlon mikken, waarbij je dubbel zoveel zwemt (1,5 km) en fietst (40 km) en ook nog eens twee kilometer meer loopt (10 km). Wees er maar zeker van dat het best uitdagend wordt, zelfs al ben je reeds bedreven in een van de disciplines.

Het juiste materiaal in huis halen

Zwemmen, fietsen en lopen: daar zijn best wel wat benodigdheden voor vereist. Je hebt dus al minstens een trisuit, wetsuit, badmuts en een zwembril nodig, net zoals een fiets, fietshelm, fietsbril, fietsschoenen en een nummerhouder. En voor het lopen kunnen uiteraard de loopschoenen niet ontbreken. Een petje is eveneens handig wanneer de zon fel schijnt. Drank, sportvoeding en antischuurcrème mag je sowieso niet vergeten. Daarnaast heb je nog heel wat andere benodigdheden voor een triatlon, zoals hardloophorloges, loopverlichting en looprugzakken. Dat kan je ook goed gebruiken bij het trainen.

Trainen voor je eerste triatlon

Trainen voor je eerste triatlon

Zelfs voor een sprinttriatlon moet je echt wel wat discipline aan de dag leggen. Reken daarbij op minstens drie trainingssessies per week. Daarbij train je elke dag een andere discipline. Op ongeveer acht weken kan je jezelf klaarstomen voor een sprinttriatlon. Voor een kwarttriatlon zal je natuurlijk langer en uiteindelijk ook vaker en intensiever moeten trainen. Via de website van de Nederlandse Triathlon Bond vind je kant-en-klare trainingsschema met een woordje uitleg.

Tijdens het trainen raden we alvast aan om eens verschillende sportvoeding te proberen. Er bestaan verschillende soorten voeding, maar niet iedereen verteert energierijke voeding even goed. Sommigen houden van vast voedsel op de fiets terwijl anderen liever geen kracht besteden aan al dat kauwen. Voldoende drinken is superbelangrijk, maar toch probeer je het drinkritme vooraf even uit zodat je de ideale dosering leert kennen. Het is beter dat je vooraf eens een foute afweging maakt dan dat je op je grote dag met maagkrampen moet afhaken.

Het klinkt misschien mal, maar vergeet ten slotte niet om je wissels in te oefenen. Daarbij bedenk je hoe je je wisselzone strategisch gaat inrichten zodat je snel op je fiets kan klimmen of je loopschoenen kan aantrekken.

De dag van de waarheid

Onthoud dat het allemaal draait om genieten en dat jij in eerste instantie je enige concurrent bent. Neem de nodige tijd voor de voorbereiding. Eet alvast drie uur voor de triatlon begint zodat je spijsvertering klaar is met werken. Een laatste tip is om al even het water in te gaan vooraleer de triatlon begint. Door even water in je pak te laten lopen wen je al meteen aan de temperatuur en begint je lichaam alvast met het opwarmingsproces.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close