Tips

Dit is hoe je op het einde van de maand wat meer kan overhouden

Het is altijd leuk als je op het einde van de maand nog wat overhebt om op je spaarrekening te zetten. Te veel mensen moeten nog krabbelen om het einde van de maand te halen en ze gaan heus niet elke week luxemerken shoppen. Toch kunnen ook zij het een en ander doen om financieel wat meer ademruimte te hebben. Kleren kopen in de solden zorgt uiteraard voor een besparing, maar de grootste besparing realiseer je logischerwijs nog steeds door op de grootste uitgavenposten te besparen. Volgens Statbel gaat het dan vooral om zaken als wonen, transport, voedingsmiddelen, drank en tabak.

Besparen op wonen

Volgens Statbel gaat het grootste deel van de Belgische gezinsuitgaven naar de woning (35,6%). Dit omvat ook water, energie, onderhoud en de stoffering.

Een van de beste manieren om op wonen te besparen, is nog steeds door het energieverbruik terug te dringen. Dit doe je door op verschillende manieren in te grijpen. Zo kan je bijvoorbeeld ledverlichting kopen omdat de levensduur ervan heel hoog is en het energieverbruik heel laag. Sluipverbruik pak je aan via een stand-by-killer met een timerfunctie en verder kies je bij nieuwe apparaten bij voorkeur voor energiezuinige modellen. Het meeste bespaar je op alles wat met verwarming te maken heeft. Isolatie en een energiezuinige ketel zijn voorbeelden van slimme investeringen.

Andere manieren om maandelijks op wonen te besparen, is door de looptijd van de hypotheek te verlengen. Dan betaal je maandelijks een lager bedrag, maar op het einde van de rit zal je wel meer rente hebben betaald. Op meubilair kan je dan weer flink besparen door wat meer te focussen op tweedekansjes uit bijvoorbeeld de Kringwinkel.

Besparen op voedingsmiddelen, drank en tabak

Maar liefst 16% van het huishoudbudget gaat naar voedingsmiddelen, drank en tabak. Stoppen met roken en wat minder drinken kan dan ook een mooie besparing opleveren, want samen is dit verantwoordelijk voor ongeveer 2% van het huishoudbudget.

Besparen op voedingsmiddelen doe je in de eerste plaats door wat minder uit eten te gaan, maar ook door goedkoper te koken en wat minder weg te gooien. Werken met boodschappenlijstjes en het bijhouden van een inventaris helpen daarbij. Er bestaan hoe dan ook talloze websites met low-budgetrecepten waarmee je heel goedkoop wat lekkers op tafel tovert. Onder meer op de website van Albert Heijn vind je meer dan 100 pagina’s met budgetrecepten voor ongeveer 2,5 euro per persoon.

Besparen op transport

Een andere slokop is het transport dat ongeveer 11,4% van het maandbudget inneemt. Dit heeft vooral te maken met autobezit. Een eenvoudige manier om veel te besparen, is door een auto te gebruiken in plaats van te bezitten. Vooral in grote steden zijn er steeds meer autodeelconcepten beschikbaar. Als je bijvoorbeeld 500 kilometer per maand rijdt, bespaar je ongeveer 1.312 euro per jaar door te kiezen voor een Cambio-deelauto. Dat is bijna 110 euro per maand, terwijl je je toch nog steeds vlot kan verplaatsen. Hierbij houden we bovendien nog geen rekening met andere kosten die kunnen wegvallen, zoals het huren van een garagebox. Natuurlijk kan je nog meer besparen door je auto in te ruilen voor het openbaar vervoer of de fiets, maar dan kan je je over het algemeen wel iets minder vlot verplaatsen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close