Bij de katoenteelt gebruikt men heel wat kunstmest en pesticiden. Er wordt ook nog eens ongelofelijk veel water gebruikt, wat eerder al resulteerde in het opdrogen van het Aralmeer. Wol zorgt voor een hoge uitstoot van broeikasgassen (methaan) en bij de verwerking ervan worden ook nog eens heel wat vervuilende chemicaliën gebruikt. Polyester en elastaan dragen dan weer bij aan de plasticsoep. Het lijkt wel alsof wie piekfijn uitgedost voor de dag wil komen niet alleen zichzelf, maar ook de planeet moet pijnigen.
Hennep en linnen
Hennep en linnen worden vaak als een duurzaam alternatief voor populaire stoffen genoemd. Het gaat namelijk om een biologisch afbreekbaar product op basis van hernieuwbare grondstoffen. In vergelijking met katoen groeit hennep tot dubbel zo snel. Ook linnen groeit sneller. Hierdoor is er minder grond voor nodig. Daarnaast hebben deze planten veel minder kunstmest nodig en heeft hennep minder last van insecten, waardoor het gebruik van pesticiden veel beperkter is.
Toch zijn er ook nadelen. De vezels zijn bijvoorbeeld heel stug en hierdoor is het arbeidsintensief om er kleding van te maken. Arbeidsintensief betekent oplopende kosten. Om het minder stug te maken, mengt men het bovendien vaak met andere stoffen. Dit zorgt ervoor dat het minder goed te recyclen is.
Bamboe
Bamboe wordt vaak het textiel van de toekomst genoemd. Bamboe is een natuurlijk materiaal dat enkel zonlicht en regenwater nodig heeft om te groeien. Er is geen kunstmatige bewatering nodig. Pesticiden, kunstmest en insecticiden zijn eveneens onnodig. De grond raakt niet uitgeput en per vierkante meter kan men tot tien keer meer bamboe produceren dan katoen. Bamboe kan bovendien eenvoudig in verschillende kledingproducten worden verwerkt, gaande van T-shirts tot boxershorts van bamboeviscose.
Toch mist bamboe ook een aantal kenmerken. Katoen heeft namelijk een grove vezel die voor stevigheid zorgt, terwijl de bamboevezel gladder en ronder is. Daarom is men soms genoodzaakt om katoenvezel bij te mengen. Dan gebruikt men bij voorkeur biologisch katoen.
Houtviscose
Viscose wordt vaak aangeprezen als biologisch alternatief. Het is een celluloseproduct op basis van hout en het is dan ook biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast is er minder water nodig, resulteert het in een sterke stof die langdurig meegaat en draagt het niet bij aan de plasticsoep. Tevens heeft het heel wat nuttige eigenschappen, waardoor het een uitstekend alternatief is voor zijde.
Toch zijn er ook behoorlijk wat nadelen. Er zijn namelijk heel wat chemicaliën nodig en het hout is lang niet altijd afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Bovendien blijft het gewoon een heel slecht idee om een oude boom te kappen en een nieuwe boom te planten als de nieuwe boom nooit de kans krijgt om minstens evenveel CO2 op te nemen als de oude boom die werd gekapt. Netto zorg je dan nog steeds voor extra CO2-uitstoot en dat kunnen we nu niet gebruiken.
Kortom: er zijn wel degelijk alternatieven en bij gebrek aan beter zijn ze zeker aan te raden, maar ze hebben toch ook een aantal beperkingen. Duurzame tweedehandskleding en kleding minder snel weggooien, blijft dan ook aan te raden. Eventueel kan duurzame kleding huren een alternatief zijn.