Gezondheid

Energiesnacks en energiedrankjes zijn zelden echt een goed idee

Ooit genoten niet alleen de verschillende energiedrankjes, maar ook de energiesnacks een aanzienlijke populariteit. Sinds het jaar 2011 is er echter een dalende trend merkbaar. Dit niet in het minst bij jongeren. Zij vonden het drinken van een energiedrankje vroeger wel “cool”, maar keren daar nu van terug. Experts vinden dit een gunstige evolutie. Zij zijn namelijk van mening dat energiebevorderende producten eten of drinken in de praktijk vaak zelden een goed idee is.

Wat maakt energiedrankjes nu precies zo slecht?

In het bijzonder voor kinderen zouden energiedrankjes niet onaanzienlijke gevaren met zich meebrengen. De Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft bijvoorbeeld eerder reeds aangegeven dat er verschillende aandoeningen het gevolg kunnen zijn van (overmatig) energiedrankjes drinken. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Leververgiftiging;
  • Stuiptrekkingen;
  • Nierfalen;

Het is zelfs zo dat er door de jaren heen verschillende sterfgevallen in verband zijn gebracht met het overvloedig drinken van pepdrank. Niet zelden is het zo dat deze drankjes zich kenmerken door de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid cafeïne. Deze zou, zeker bij kinderen kunnen leiden tot de volgende symptomen:

  • Gejaagdheid;
  • Angststoornissen;
  • Hartritmestoornissen;
  • Slaapproblemen;

Taurine

Een belangrijke stof die we aantreffen in nagenoeg alle energiedrankjes is taurine. Het betreft hier een stof welke door ons lichaam zelf kan worden aangemaakt, maar ook in verschillende voedingswaren voorkomt. Van taurine is bekend dat ze een belangrijke rol speelt bij het regelen van het hartritme. Daarnaast regelt ze eveneens het vochtgehalte in de hersenen. Het is tot op moment van schrijven niet bekend in welke mate een hoge dosis van deze stof potentieel schadelijk kan zijn voor ons lichaam.

Ongelofelijk veel suiker

Niet alleen energiedrankjes, maar ook energiesnacks staan er om bekend een stevige hoeveelheid suiker te bevatten. Voor een doorsnee energiedrankje geldt dat ze beschikt over zomaar even 9 klontjes suiker per blikje van 250 milliliter. Van het drinken van suikerhoudende dranken is algemeen bekend dat het een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het ontstaan van overgewicht evenals diabetes.

Risico op uitdroging van het lichaam

Een ander nadeel dat is verbonden aan pepdrankjes heeft betrekking tot het feit dat ze er voor kunnen zorgen dat het lichaam kan uitdrogen. Dit niet in het minst wanneer er gebruik van wordt gemaakt bij warm weer en wanneer er fysiek intensieve inspanningen worden geleverd. Worden energiedrankjes gemixt met alcohol? In dat geval kan het aanwezige energiedrankje er voor zorgen dat de alcohol wordt gemaskeerd. Dit zorgt er voor dat mensen zich in de praktijk vaak nuchterder voelen dan ze werkelijk zijn. Omwille van deze reden wordt het (ondanks het feit dat dit behoorlijk populair is) afgeraden om energiedrankjes met alcohol te mixen.

Hoeveel energiedrank is aanvaardbaar?

Alle verschillende nadelen die er zijn verbonden aan het nuttigen van energiedrankjes evenals energiesnacks hebben er voor gezorgd dat er door het Voedingscentrum strikte richtlijnen zijn opgesteld voor wat het drinken van energiedrankjes en het eten van energiesnacks betreft. Voor zwangere vrouwen evenals voor kinderen van tussen de 13 en 18 jaar wordt bijvoorbeeld maximaal één blikje energiedrank per dag aangeraden. Bovendien zouden kinderen jonger dan 13 jaar helemaal geen energiedrankjes moeten drinken. Kinderartsen willen deze leeftijd zelfs verhoogd zien worden naar 18 jaar. Voor gezonde volwassenen heeft het Voedingscentrum aangegeven dat er zeker niet meer dan 4 blikjes per dag zouden moeten worden gedronken. Uiteraard moet ook het aantal energiesnacks aanzienlijk binnen de perken worden gehouden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close