Gezondheid

Gezond en lekker slapen doe je zo!

Bijzonder veel mensen worden tijdens hun leven op een bepaald ogenblik geconfronteerd met slaapproblemen. Een paar keer slecht slapen hoeft niet meteen een groot probleem te zijn, maar in het merendeel van de gevallen breidt het slaapgebrek zich uit waardoor het wel een probleem wordt. Een chronisch slaaptekort kan niet alleen je productiviteit aanzienlijk beïnvloeden, bovendien loop je ook nog eens het risico om geconfronteerd te worden met zowel fysieke als mentale klachten. Wil je dit koste wat het kost kunnen voorkomen? Lees dan zeker even de onderstaande tips!

Zorg voor een regelmatig slaappatroon

De eerste tip is meteen ook één van de belangrijkste. Wanneer je echt goed en gezond wil kunnen slapen moet je immers altijd zorgen voor regelmaat in je slaappatroon. Dit betekent dat het aan te raden is om altijd te proberen rond hetzelfde uur te gaan slapen. Na verloop van tijd zal je lichaam zich hier op gaan instellen waardoor je slaap automatisch zal worden verbeterd. Ben jij iemand die tussentijds wel eens nood heeft aan een dutje? In dat geval wordt het aangeraden om deze niet langer te houden dan 20 à 30 minuten. Doe je dat wel? Dan zou dat een negatie effect kunnen hebben op je nachtrust.

Eet niet te zwaar voor het slapengaan

Veel mensen eten tegenwoordig laat op de avond. Een zware of suikerrijke maaltijd eten binnen de drie uur voor je gaat slapen is nooit een goed idee. Het is namelijk zo dat je lichaam dan heel wat moeite moet doen om deze voeding te kunnen verteren. Hierdoor kan het aanzienlijk moeilijker worden om de slaap te vatten. In principe wordt het mede omwille van deze reden aangeraden om de zwaarste maaltijd van de dag als lunch te eten. ’s Avonds zou je dan kunnen opteren voor wat lichtere voeding.

Leg je smartphone niet onder je kussen!

Wil je kunnen rekenen op een goede nachtrust? In dat geval is het sterk aan te raden om je smartphone niet onder je hoofdkussen te leggen. Verschillende studies in het verleden hebben immers reeds aangetoond dat smartphones evenals andere mobiele toestellen een bepaalde invloed hebben op onze hersenactiviteit. Verschillende delen van de hersenen zouden er actiever door worden waardoor je vaker wakker wordt. Leg je smartphone dus niet vlakbij je hoofd.

Investeer in een goed bed en hoofdkussen

De matras waar je gebruik van maakt, het type hoofdkussen, etc. zijn stuk voor stuk zaken die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Ze zorgen er voor dat je kan rekenen op de nodige ondersteuning en passen zich in het beste geval ook nog eens aan, aan je lichaam. Omwille van deze reden wordt het steeds aangeraden om te kiezen voor kwaliteit. Hou er bovendien rekening mee dat het wordt aangeraden om je matras elke tien jaar te vervangen.

Zorg voor een donkere en koele slaapkamer

Ondanks het feit dat een niet verwarmde slaapkamer in de winter behoorlijk koud kan zijn wordt het aangeraden om de temperatuur niet hoger te laten oplopen dan 18 graden. Sterker nog, 18 graden zou de ideale temperatuur zijn voor in de slaapkamer. Het verluchten van de kamer gebeurt bij voorkeur de hele dag door. Indien de buurt evenals de temperatuur het toelaat is het bovendien ook een aanrader om het raam ’s nachts op een kiertje te laten staan. Hou er bovendien ook rekening mee dat het wordt aangeraden om de slaapkamer altijd zo donker mogelijk te maken. Hierdoor zal het lichaam er in slagen om het hormoon melatonine aan te maken waardoor de slaap aanzienlijk kan worden verbeterd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close