Wonen

Goedkoper wonen doe je met deze tips!

Het aankopen van een eigen woning gaat tegenwoordig gepaard met ongelofelijke financiële verplichtingen. Omwille van deze reden en om problemen met het afbetalen van de hypotheek te kunnen voorkomen zijn mensen veelal op zoek naar mogelijkheden om goedkoper te kunnen wonen. In eerste instantie schrikt dit echter ook een beetje af, niet in het minst omdat mensen vrezen dat ze daardoor heel wat zullen moeten inleveren op vlak van wooncomfort. In de praktijk valt dat best wel mee. Dit niet in het minst wanneer je rekening houdt met de onderstaande tips!

1.) Tracht te besparen op de energiefactuur

Wil je goedkoop kunnen wonen? Dan zal je er niet omheen kunnen om de kosten van het energieverbruik zo beperkt mogelijk te houden. Veel mensen beelden zich op dit vlak meteen in dat ze de verwarming aanzienlijk lager zullen moeten zetten waardoor ze in de winter kou moeten lijden in huis. Het kan gelukkig ook anders. De beste tips om te besparen op de energiefactuur zijn namelijk de volgende:

  1. Zorg er voor dat je huis zo goed mogelijk is geïsoleerd;
  2. Koop een energiemeter en probeer sluipverbruik tegen te gaan;
  3. Doe de verlichting uit in ruimtes waar niemand is;
  4. Vergelijk jaarlijks de kosten bij verschillende energieleveranciers;

2.) Controleer of je niet oververzekerd bent

Meer dan één vierde van de Belgen zou oververzekerd zijn. Dit betekent in de praktijk doorgaans dat er sprake is van verzekeringen die elkaar als het ware overlappen. Dat is omwille van verschillende redenen niet interessant. In eerste instantie zorgt dit er voor dat je aanzienlijk meer moet betalen voor je verzekeringen, maar daarnaast levert dit ook discussie op bij schadegevallen. De verschillende verzekeraars waarbij je dezelfde verzekering of dekking hebt afgesloten zullen immers proberen om de kosten in elkaars schoenen te schuiven. Het mag dan ook duidelijk zijn, jezelf oververzekeren is in de praktijk echt nooit interessant.

3.) Bezoek kringloopwinkels en rommelmarkten

Vandaag de dag kan er worden vastgesteld dat het aanbod in niet alleen kringloopwinkels, maar ook op rommelmarkten aanzienlijk verschilt in vergelijking met vroeger. Toen ging het nog uitsluitend om tweedehandse rommel, maar op vandaag worden er ook vaak nieuwe dingen op verkocht. Heb je nieuwe glazen nodig, nieuwe vaat- of handdoeken of misschien wel iets anders? Met een beetje geluk kan je ze extra voordelig aankopen in een kringloopwinkel of op een interessante rommelmarkt.

4.) Voorkom onnodige uitgaven

Goedkoop wonen is in de praktijk vooral ook een kwestie van onnodige uitgaven te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld proberen te voorkomen dat er eten moet worden weggegooid. Stem je aankopen daarom zo precies mogelijk af op de noden van niet alleen jezelf, maar van het hele gezin. Een andere mogelijkheid om te besparen is om te investeren in kwalitatieve meubelstukken. Goedkoop blijkt in de praktijk vaak duurkoop te zijn. Wanneer je regelmatig bepaalde kasten of andere meubels moet vervangen kan er uiteraard bezwaarlijk sprake zijn van goedkoop wonen.

Hou je rekening met de tips zoals aangegeven op deze pagina? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je beduidend goedkoper kan gaan wonen, maar dan wel zonder dat er daarvoor aan leefcomfort moet worden ingeboet! Zo sla je twee vliegen in één klap!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close