Reizen

Groener reizen doe je zo!

We proberen tegenwoordig met z’n allen groener te gaan leven. Door de jaren heen zijn er dan ook heel wat verschillende mogelijkheden verschenen die ons daarbij kunnen helpen. Groener leven is echter niet alleen iets dat we kunnen doen thuis. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de reizen die we ondernemen? Reizen staan er immers in de praktijk om bekend een grote invloed te hebben op de CO2-uitstoot. Toch is het zeker ook mogelijk om groen te reizen. Is het voor jou ook belangrijk dat je de CO2-uitstoot van jouw vakantie zoveel mogelijk binnen de perken weet te houden? Dan is het een aanrader om even grondig de informatie op deze pagina door te nemen!

1.) Kies voor een “groene” bestemming

Voor mensen die groener willen reizen lijkt er vaak niets anders op te zitten dan een vakantiebestemming dicht bij huis te kiezen. Na enkele jaren heb je echter wellicht de Ardennen wel gezien en is het tijd geworden voor ieders anders. Wanneer groen reizen voor jou belangrijk is wordt het dan aangeraden om te reizen naar een land welke er om bekend staat zorg te dragen voor het milieu.

Een interessant hulpmiddel op dit vlak is de zogenaamde ‘Global Green Economy Index’. Het betreft hier een ranglijst welke is opgesteld door het gerenommeerde consultancybureau Dual Citizen en welke ’s werelds groenste economieën bevat. In het bijzonder de Scandinavische landen doen het in deze ranglijst zeer goed. Enkele fantastische bestemmingen voor groene reizen zijn dan ook onder meer Noorwegen, Zweden en Finland!

Tip: Bonito in Brazilië!

Ondanks het feit dat vooral de Scandinavische landen de Global Green Economy Index aanvoeren spreekt het voor zich dat veel mensen toch de voorkeur zullen geven aan een warmere vakantiebestemming. Geldt dat ook voor jou? In dat geval zou je kunnen kijken in de richting van het Braziliaanse Bonito. Naar deze stad wordt ook wel eens verwezen als het toonbeeld van het ecotoerisme. De reden hiervoor hoeven we niet ver te zoeken. Bonito beschikt immers over een digitaal controlesysteem welke zo is ontwikkeld dat niet teveel toeristen tegelijkertijd een bezoek kunnen brengen aan de natuur in de regio.

2.) Let goed op bij het uitkiezen van een transportmiddel

Groen reizen betekent natuurlijk dat je ook rekening zal willen houden met het transportmiddel waar gebruik van wordt gemaakt. Het meest groene transportmiddel is natuurlijk de fiets. Deze leent zich echter in de praktijk helaas lang niet altijd om de omgeving van je vakantiebestemming mee te ontdekken. Kies je er toch voor om gebruik te maken van een (huur)auto? In dat geval is het voor de hand liggend op te kiezen voor een hybride of een elektrische wagen. Onder meer bij Hertz is het mogelijk om middels het ‘Green Traveler Collection Programma’ een geschikt groen vervoermiddel te huren.

Ben je van plan om een vakantie te ondernemen iets verder van huis, maar wel nog steeds binnen Europa? Heb je daarvoor bovendien voldoende tijd voor beschikbaar? In dat geval kan je ook overwegen om je vliegreis om te vormen tot een treinreis. De trein staat er immers om bekend in de praktijk heel wat milieuvriendelijker te zijn dan het vliegtuig. Ga je toch met het vliegtuig op reis? In dat geval kan je er voor kiezen om de CO-uitstoot van je vlucht te compenseren. Dit is mogelijk via de website Greentripper.

3.) Kies voor groene activiteiten

Ook bij het uitzoeken van leuke activiteiten voor tijdens je vakantie kan je rekening houden met de impact die deze hebben op het milieu. Wil je graag opteren voor groene activiteiten? In dat geval kan je daarvoor kijken in de richting van bijvoorbeeld snorkelen, duiken, kajakken of wandelen. Ook fietsen en zwemmen zijn uiteraard twee activiteiten waarbij er in principe geen sprake is van een negatieve invloed op het milieu.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close