Bij het beveiligen van een woning zijn er vier punten waarop je actie moet ondernemen. Zelf kan je elektronische maatregelen, bouwkundige maatregelen en organisatorische maatregelen treffen. Daarnaast roep je maar beter meteen de hulp in van de lokale politie. Onderstaande tips helpen alvast de beveiliging van je woning op te krikken.
Plaats een alarmsysteem
Een alarmsysteem is een flinke investering, maar in inbraakgevoelige buurten is het zeker het overwegen waard. Je kan zelf een alarmsysteem plaatsen, maar weet wel dat je dit alarmsysteem verplicht moet registeren. Hiervoor gebruik je de tool Police on Web. Deze informatie is toegankelijk voor politiezones zodat zij kunnen ingrijpen als er een melding binnenkomt. Wanneer je alarmsysteem op een alarmcentrale is aangesloten, doet de alarmcentrale deze registratie en hoef je zelf niks meer te doen.
Ook als je camera’s plaatst, moet je dit via deze tool registreren. Bovendien kan je via deze tool woningtoezicht aanvragen wanneer je langere tijd afwezig bent. De patrouillerondes worden dan aangepast en af en toe komt de politie eens kijken.
Zorg voor een goede bouwkundige beveiliging
Elektronische beveiliging zoals een alarmsysteem is nuttig, maar mechanische beveiliging vormt toch de basis van diefstalpreventie. Kies bijvoorbeeld voor stevige deuren die uitgerust zijn met een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging en een veiligheidsslot. Ook bij garagepoorten kies je voor een stevig deurblad en een systeem met ophefbeveiliging. Bij ramen is gelaagd glas dan weer aangeraden, net zoals rolluiken en vergrendelbare raamkrukken. Zorg ten slotte voor voldoende verlichting rond de woning. Zelf lampen plaatsen is een goed idee, maar snoei bijvoorbeeld ook de heg zodat iedereen kan zien wie er in je voortuin is. Je benut dan ook maximaal het voordeel van de reeds aanwezige straatverlichting.
Laat uitschijnen dat je thuis bent
Veel mensen hebben vooral ’s nachts schrik van inbrekers, maar dat slaat nergens op. Inbrekers houden er vooral van om in te breken wanneer er niemand thuis is en er veel achtergrondlawaai is, niet wanneer iedereen in bed ligt en het muisstil is. Bovendien kiezen steeds meer mensen voor buitenverlichting met sensor, waardoor ze ’s nachts nog meer opvallen. Het is dan ook vooral overdag dat je moet opletten en dat je niet mag laten uitschijnen dat de woning verlaten is. Laat dus geen briefjes achter en gebruik eventueel een tv-simulator als je tijdens de feestdagen niet thuis bent. Als je op reis bent, vraag je aan de buren om af en toe eens de post op te halen en de gordijnen te openen en te sluiten. Als ze heel vriendelijk zijn, komen ze ook het gras eens afrijden.
Gebruik je gezond verstand
Ten slotte zijn er nog een aantal eenvoudige tips. Sluit bijvoorbeeld altijd de woning af wanneer je vertrekt en verstop geen sleutels onder tapijten of bloembakken. Ventileren is belangrijk, maar laat geen ramen geopend staan. Ook niet op de bovenverdieping en al zeker niet als er een ladder in je tuinhuis staat. Zet dure spullen dan weer uit het zicht en zorg ervoor dat de verpakking na aankoop niet zichtbaar op de stoep staat. Ten slotte plaats je maar beter geen berichten op sociale media waarin je aangeeft enkele maanden op vakantie te gaan.