Reizen

Hoe de kostprijs van je visum achterhalen?

Op het ogenblik dat je een reis gaat maken buiten Europa dien je er rekening mee te houden dat je daarvoor wellicht een visum voor zal moeten aanvragen. Een visum aanvragen hoeft op zich niet zo’n probleem te zijn, ware het niet dat er ook bepaalde kosten aan verbonden zijn. Hoeveel kosten je nu precies voor een bepaald visum moet betalen is lang niet voor iedereen even duidelijk. Dit is het gevolg van het feit dat verschillende zaken de prijs van je visum kunnen beïnvloeden. Wil jij ontdekken hoe je nu precies de kostprijs van jouw visum kan achterhalen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Welk visum moet je precies aanvragen?

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk om te controleren welk visum voor jou nu precies van toepassing is. Veel mensen houden er geen rekening mee, maar in de praktijk is het zo dat er heel wat verschillende soorten visa bestaan. Zo maken we een onderscheid tussen:

  1. Een toeristenvisum;
  2. Een zakenvisum;
  3. Een overstapvisum;

Bovenstaande drie verschillende soorten visa zijn de standaard visa die aangevraagd kunnen worden. In de praktijk is het echter perfect mogelijk dat het land waar je naar gaat afreizen nog extra visa heeft in het leven geroepen. Wees er dus zeker van dat je precies weet welk visum jij voor jouw verblijf in het land dient aan te vragen.

De standaard kosten van een visum

De kosten die in rekening worden gebracht voor een visum worden in eerste instantie bepaald door de kostprijs die is opgelegd door het uitgevend land. Voor een visum voor Vietnam liggen die kosten bijvoorbeeld rond de 40 euro. Voor een visum voor Australië betaal je met 15 euro een flink stuk minder. Er zijn zelfs landen die geen kosten verbinden aan het aanvragen van een visum. Een bekend voorbeeld op dit vlak is Iran. Door het kosteloos maken van het visum trachten verschillende landen om toeristen te overtuigen om een vakantie naar hun land te boeken.

Kosten die standaard in rekening worden gebracht voor een visum zijn niet alleen afhankelijk van het land in kwestie, maar ook van het type visum welke wordt aangevraagd. Zo is het best mogelijk dat een zakenvisum duurder kan uitvallen dan een toeristenvisum, om maar een voorbeeld te geven uiteraard. Zijn de standaard kosten de enige waar je bij een visum aanvragen rekening mee moet houden? Helaas niet.

Extra kosten bij een visum aanvragen

Buiten de standaard kostprijs van het visum is het in de praktijk mogelijk dat er nog extra kosten worden aangerekend. Of je al dan niet geconfronteerd zal worden met deze kosten is onder meer afhankelijk van het feit of je jouw visumaanvraag zelf gaat doen of je dit gaat uitbesteden. Hou in ieder geval altijd rekening met de volgende potentiële, extra kosten:

  1. Transactiekosten;
  2. Servicekosten;
  3. Aanvraagkosten;
  4. Consulaire kosten;

Je kan in principe al deze kosten voorkomen door zelf je visumaanvraag te regelen. Ondanks het feit dat dit in de praktijk dus altijd veel voordeliger is spreekt het voor zich dat je er wel de nodige tijd voor dient te voorzien. Bovendien zal je goed moeten controleren of je aan alle vooropgestelde eisen weet te voldoen. Is dat het geval? Dan zal je visum aanvragen voor het land in kwestie doorgaans geen moeilijkheden met zich meebrengen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close