Op de werf is het noodzakelijk dat alles netjes zichtbaar is, zeker wanneer er ook ’s avonds wordt geboord en gegraven. Een goede breedstraler is dan ook noodzakelijk. Lang niet elke breedstraler is even geschikt voor gebruik op een werf. Bovendien mag je een breedstraler niet met een verstraler verwarren. Wij zochten voor jou uit waaraan een goede breedstraler voor op de werf moet voldoen en leggen ook meteen het verschil met een verstraler uit.
Breedstralers en verstralers zijn geen synoniemen
We zien dat breedstralers en verstralers nog vaak door elkaar worden gebruikt, maar helemaal juist is dat niet. Bij alle twee gaat het natuurlijk om een krachtige lichtbron, maar toch is er een belangrijk verschil. Verstralers verlichten een gebied onder een vrij smalle hoek waarbij de stralen wel veel verder gaan. Daarom worden verstralers bijvoorbeeld vaak gemonteerd op constructievoertuigen die een behoorlijke snelheid halen. Dat is ook logisch: voor de bestuurder is het belangrijk dat er een duidelijk en ver zicht is over het traject.
Breedstralers schijnen dan weer minder ver, maar verlichten onder een brede hoek. Hierdoor is meteen alles in de directe omgeving verlicht. Een breedstraler gebruik je bijvoorbeeld bij graafwerken. Bij het bedienen van een graafmachine maakt het niet uit wat veraf ligt, maar is het belangrijk dat alles wat nabij is goed zichtbaar is. Op die manier voorkom je dat er tijdens het graven kabels sneuvelen of ongelukken gebeuren. Een krachtige lichtbron is hierbij nodig.
Slagvastheid en IP-waarde
Op een werf krijgen breedstralers het vaak hard te verduren en dus kies je maar beter voor een breedstraler met een hoge slagvastheid. Hiervoor gebruikt men de IK-classificatie. IK08 (weerstand tegen schokken van 5 J) of IK09 (weerstand tegen schokken van 10 J) krijgen daarbij de voorkeur. Zo’n slagvastheid volstaat ook ter bescherming tegen vandalisme. Dat is niet onbelangrijk als je de lampen gebruikt om werfdieven te weren.
De stof- en waterbestendigheid wordt dan weer uitgedrukt in de bekende IP-waarde. Hierbij geeft het eerste IP-cijfer aan in welke mate de breedstraler bestand is tegen indringende voorwerpen. Het tweede cijfer drukt dan weer de waterbestendigheid uit. Op een werf kies je voor een volledig water- en stofdicht exemplaar met een IP-66 classificatie. De breedstraler BVP650 LED420-4S/740 S ALU PSU van Philips is een voorbeeld van een breedstraler die aan deze eisen voldoet. Je kan deze breedstraler bij Lamp direct kopen.
Gradenbundel en lichtpatroon
Breedstralers kunnen verschillende lichtpatronen hebben. Op een werf is voornamelijk het Flood- en het Wide Flood-lichtpatroon aangeraden. Het Wide Flood-lichtpatroon heeft een vrij brede lichtspreiding en daarom worden soortgelijke floodlights ook vaak in de theaterwereld gebruikt. Het wordt hierdoor ook veelvuldig gebruikt bij grondverzet. Het Flood-lichtpatroon is dan weer net iets geconcentreerder waardoor het mogelijk is om een specifiek gebied te belichten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij sloopwerken waar detailverlichting belangrijk is maar er toch een breed oppervlak belicht moet zijn.
Vervolgens moet je je afvragen hoe breed het te belichten oppervlak moet zijn. Vanaf een gradenbundel van 60° is er sprake van een brede hoek. Toch zijn er ook breedstralers die het beter doen en zelfs onder een hoek van meer dan 150° belichten. Natuurlijk is dat niet altijd nodig en moet je daarbij ook aandacht hebben voor verblindingsrisico’s.