Wonen

Houd inbrekers buiten met een bewegingssensor lamp

Een alarmsysteem in huis is een goede investering. Er zijn verschillende manieren om de woning te beveiligen, zoals een inbraak sensor die detecteert wanneer een raam of deur geopend wordt. Maar dat is wel een beetje laat in het proces, je zou liever inbrekers al eerder betrappen en liever nog verjagen. Dat kan met een bewegingssensor lamp, die je los of als onderdeel van een domotica systeem kunt installeren. Hoe dat werkt en wat de mogelijkheden zijn kun je op deze pagina lezen.

Hoe werkt een bewegingssensor eigenlijk?

Er zijn verschillende methoden om de bewegingssensor van een lamp te activeren waarvan PIR het meest toegepast wordt. PIR staat voor “Passive Infra Red”, passief infrarood dus. Infrarood stralen kun je niet zien, er is ook weinig stroom nodig om ze continue actief te houden. PIR werkt op basis van warmteverschillen. Wanneer iemand langsloopt wordt het verschil in temperatuur waargenomen en zal de bewegingssensor in de lamp activeren. Zo kun je een lamp in het donker inschakelen. Wanneer het een lamp op zonnecellen betreft met een PIR sensor hoef je geen kabels aan te sluiten, het is dan een geheel zelfvoorzienend systeem.

In een extreem hete zomer met temperaturen van midden dertig zal de PIR sensor niet werken, omdat er niet voldoende temperatuurverschil bestaat tussen een persoon en de omgeving. Ook bij extreme kou is het mogelijk dat de sensor niet meer werkt. Daarmee is dit voor gebruik buiten niet altijd de meest betrouwbare oplossing. Binnen worden deze sensoren regelmatig gebruikt binnen een domotica systeem om bijvoorbeeld de lamp in de keuken of op het toilet te activeren.

IP camera als bewaking

IP camera

Een alternatief voor een bewegingssensor lamp is een IP camera voor gebruik in een smart home. De camera staat in verbinding met de wifi router of een speciale “bridge” zoals de TaHoma van Somfy. Een buitencamera moet minimaal spatwaterdicht zijn, doorgaans zal deze onder een afdak geïnstalleerd worden. Naast een “visooglens” met een zeer ruime kijkhoek zal er vaak ook een “night vision” stand aanwezig zijn om beelden weer te geven in het donker. In tegenstelling tot de PIR methode worden er beelden vastgelegd die je afhankelijk van de camera en de software lokaal of online kunt opslaan. Dankzij slimme domotica software is het bij sommige systemen mogelijk om dieren van mensen te onderscheiden, en andere vormen van beeldherkenning toe te passen.

Voor praktische smart home oplossingen functioneren PIR sensoren als extra “ogen” voor de woning die acties in werking kunnen stellen zoals lampen inschakelen binnen en buiten de woning. Een IP camera is meer geschikt voor camerabewaking, en heeft doorgaans ook een stroomvoorziening nodig. Binnen een smart home hebben beide methoden hun plaats en ze bieden unieke toepassingen.

Andere security maatregelen met domotica

Met slimme lampen kun je de woning al direct een stuk veiliger maken. Want licht schrikt inbrekers direct af, toch kun je nog verder gaan. Zo zullen gelegenheidsdieven direct een paar deuren verder gaan wanneer de woning bewoond lijkt. Ook wanneer je afwezig bent kun je de verlichting inschakelen met slimme lampen, of de gordijnen automatisch laten sluiten met een elektrische gordijnrails. Naast een verhoogd wooncomfort en hulp voor minder validen verbeter je hier ook zeker de veiligheid mee. Uiteraard kun je ook een alarmsysteem koppelen aan deze apparaten. Naast een harde sirene zul je notificaties ontvangen op je smartphone, zelf wanneer je op vakantie bent in Australië. Laat bij afwezigheid vanwege vakantie of een zakenreis ook een melding sturen naar de buren of een familielid wanneer het echt fout dreigt te lopen.

Slimme lampen voor binnen

Waarom zou je een bewegingssensor lamp alleen neerhangen voor inbrekers? Het is natuurlijk ook reuze handig wanneer je ‘s avonds thuiskomt en de buitenlamp automatisch inschakelt. Dat geldt ook wanneer je in de nacht even een boodschap moet doen en de lamp schakelt automatisch in wanneer je op het toilet plaatsneemt. Dus geen excuses meer wanneer je de pot mist! De gang, overloop en keuken zijn ook voorbeelden van ruimtes waar slimme lampen ideaal zijn, toch is het vaak de huiskamer waar als eerste smart home lampen geïnstalleerd worden. Daar breng je immers veel tijd door, en daar zul je ook direct de voordelen ervaren van lampen die je kunt dimmen, van kleur kunt veranderen of in de avond automatisch van “studie” naar “sfeer” gaan. Veiligheid en gemak gaan dus hand in hand.

Gaat er al een lichtje branden?

Wanneer je met domotica apparatuur aan de slag gaat zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. Laat je niet overweldigen en pak het stap voor stap aan. Zeker met draadloze smart home oplossingen kun je een systeem per apparaat opbouwen. Begin met de beveiliging van de zwakke punten zoals de deuren en open ramen. Installeer naast verlichting ook sensoren die je op de hoogte stellen wanneer er een indringer actief is. Zo woon je veiliger en plezieriger!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close