Bij de keuze tussen kunstgras of natuurlijk groen, denk je inderdaad ook best even aan jullie ravottende kinderen. Uit onze ervaring hebben kinderen net zoveel pret op kunstgras als op klassieke grasmatten. Het is lekker zacht en ze bezeren zich niet als ze even vallen. Eigenlijk zijn er veel misverstanden over kunstgras en je hoeft je niet meteen zorgen te maken.
Kunstgras is niet ongezond voor kinderen
Laat het ons allereerst even benadrukken: de gezondheidskwesties die bij kunstgras opdoemen hebben altijd te maken met de rubberkorrels die onder andere op kunstgrasvoetbalvelden worden gestrooid. Als je pakweg kunstgras van Grasexpert.com koopt, hoef je geen rubberkorrels te strooien. Het klassieke kunstgras voor in de tuin bevat dan ook geen schadelijke stoffen en voldoet aan strenge eisen, net zoals het speelgoed van je kinderen. Ongezond is het dus zeker niet. Daarentegen biedt het net wel gezondheidsvoordelen voor kinderen die last hebben van hooikoorts.
Veilige oplossing voor spelende kinderen
Regelmatig zien we dat ouders ook vragen hebben over het risico op schaaf- en valwonden. Hier zijn er verschillende onderzoeken die wijzen op een hoger risico op schaafwonden, maar het gaat dan wel steeds om blessures bij professionele sporters. Zo intens zal een kind nooit spelen en daarover hoef je je dan ook geen zorgen te maken.
Bovendien kan kunstgras net veiliger zijn, bijvoorbeeld als je een grote klimtoren of glijbaan in de tuin hebt staan. Dan kan je ook gewoon valdemping onder het kunstgras installeren. Met zo’n valdemping bescherm je je kinderen nog beter dan bij een gewone tuin met gras. Als je daarenboven ook nog eens weet dat er alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks zo’n vijfduizend kinderen op de spoeddiensten worden opgenomen na een ongeval met een grasmaaier, is de keuze voor kunstgras duidelijk veiliger.
Goed onderhoud blijft wel belangrijk
Net zoals bij alle materiële zaken ondergaat ook kunstgras slijtage. Al met al valt de slijtage en het onderhoud goed mee en hoef je je geen zorgen te maken, maar dan wel op voorwaarde dat je kiest voor kwalitatief kunstgras en dat je het kunstgras goed onderhoudt.
In tegenstelling tot wat men soms denkt, moet je kunstgras inderdaad ook onderhouden. Het onderhoud is gelukkig wel minder intens dan bij een klassieke grasmat. Zo zal je een paar keer per jaar het kunstgras moeten opborstelen en eventueel opnieuw kwartszand moeten instrooien. Zeker dat laatste is belangrijk want spelende kinderen durven stiekem al eens wat zand mee te nemen in hun schoenen. Denk daarnaast ook aan het verwijderen van mos en het reinigen van vlekken. Als je het kunstgras goed onderhoudt is de slijtage eigenlijk te verwaarlozen.
Soms is kunstgras toch geen goed idee
Of je al dan niet kiest voor kunstgras is afhankelijk van veel factoren. Om lekker heet te barbecueën is het bijvoorbeeld niet de beste oplossing. En natuurlijk is kunstgras duurder dan gewoon gras inzaaien. Niet iedereen heeft het budget of ziet het zitten om te lenen. Maar de kinderen? Dat is eigenlijk geen issue. Ook op kunstgras doen zij gewoon waar ze het beste in zijn: zich in hun fantasie verliezen.