Lifestyle

Is witte wijn wit of bleek?

Witte wijn is wit of bleek, rosé is licht of donker roze en rode wijn is rood, paars of ondoorzichtig van kleur. Afgezien van de duidelijke verschillen in kleur-uiterlijk, verschillen ze ook in hoe ze zijn gemaakt, hoe ze smaken en dus hoe ze passen bij ons voedsel.

Witte wijnen

Witte wijnen worden gemaakt van witte of groene druiven. Dat is echter maar half correct, want er kunnen ook geweldige witte wijnen worden gemaakt van rode of zwarte druiven.

Allereerst, ongeacht groene of donkere druiven, zijn alle druivensappen na het persen helder, bleek of lichtgroen van kleur. Witte wijnen zijn wijnen die worden gemaakt door alleen het druivensap te vergisten. Alle schillen en zaden worden onmiddellijk gescheiden na het pletten van de druiven. Die zitten er dus niet in.

Chardonnay is de meest voor de hand liggende koning van de witte wijn, en het is een witte druif. Technisch gezien kunnen van alle druiven witte wijnen worden gemaakt, maar dat levert niet altijd de beste smaken op.

Zinfandel is een donkere druif, maar kan zowel in witte als rode wijnen verwerkt worden.

Rode wijnen

Rode wijnen

Het proces van het maken van rode wijnen is vergelijkbaar met witte wijnen. Behalve dat er tijdens de fermentatie zowel zaden als schillen in het sap achterblijven. Rode wijn krijgt al zijn rode of paarse kleur van de schil van de druiven.

Naast kleur geven ze ook andere smaken en textuur aan de wijn, met name hun tannines. Dit geeft rode wijn meer complexiteit en structuur in vergelijking met witte wijnen. Sommige druiven met een dunnere schil produceren wat lichter rood, zowel qua kleur als qua structuur, zoals Pinot Noir en Garnache.

Voor anderen leveren druiven met een dikkere schil enkele van de meest robuuste, gedurfde en vollere wijnen.

Rose

Rose is gemaakt van rode of paarse druiven, en zit enigszins tussen witte wijn en rode wijn in. Na het pletten blijven de druivenschillen een paar uur weken met de sappen. De sappen nemen de kleur van de huid over, evenals enkele smaken; dit resulteert in een roze-achtige wijn met tannines en extra smaken die uit de schil worden gehaald, zoals rozenpedalen en gedroogde bloemen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close