Lifestyle

Kauwgom eten tijdens het vliegen? Beter niet!

Ben jij iemand die regelmatig geconfronteerd wordt met pijn in de oren tijdens het vliegen? Dan heeft er je ongetwijfeld al iemand verteld dat je een kauwgom moet eten. Op deze manier zou er namelijk voor worden gezorgd dat je oren als het ware komen te ploppen waardoor het vervelende gevoel zou komen te verdwijnen. Dit is best mogelijk, maar toch wordt het gebruik van kauwgom sterk afgeraden tijdens het vliegen. Ze heeft namelijk helemaal geen goede invloed op je lichaam. Waarom niet? Dat ontdek je op deze pagina!

Kauwgom als oplossing voor druk op je oren

In eerste instantie moeten we duidelijk zijn, kauwgom zal er inderdaad voor zorgen dat de druk in je oren zal verdwijnen. Vanuit dit perspectief is het dus zeker correct dat het eten van een kauwgom tijdens je vlucht interessant kan zijn. Er is echter meer. Onder meer de bekende dokter ‘Ben MacFarlane’ heeft bijvoorbeeld aangegeven dat er heel wat (vervelende) nadelen zijn verbonden aan het eten van kauwgom voor je lichaam.

Welke nadelen brengt kauwgom voor je lichaam met zich mee?

Je hebt het ongetwijfeld al vaak gezien, mensen die zowel tijdens het opstijgen als tijdens het landen nog snel even een kauwgom nemen. Dit heeft doorgaans altijd als doel om de druk op de oren weg te nemen. Toch heeft het kauwen van kauwgom in de praktijk ook heel wat nadelen. Wij hebben ze alvast even voor je op een rijtje gezet:

  1. Het kauwen van kauwgom zorgt er voor dat je in de praktijk veel meer zuurstof naar binnen krijgt. Dat lijkt in eerste instantie positief, maar dat is het niet. Het resultaat van kauwgom kauwen is dan ook hetzelfde als bruiswater of frisdrank drinken. Je kauwgom kan er dan ook zomaar voor zorgen dat je heel wat (meer) windjes of boeren moet laten. Dat is niet bepaald fijn voor jou, maar ook zeker niet voor de andere mensen die in het vliegtuig zitten.
  2. Kauwgom kauwen heeft eveneens als resultaat dat je maag zal opzwellen. Dit kan als gevolg hebben dat je, je niet alleen tijdens, maar ook na de reis misselijk zal voelen. Verschillende onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd hebben bovendien aangetoond dat kauwgom kauwen de gevolgen van een jetlag nog aanzienlijk erger kan maken.

Alternatieve oplossing tegen druk op de oren?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat moet je dan wel doen tegen de druk op je oren tijdens het vliegen? Het spreekt namelijk voor zich dat je niet tijdens de volledige vlucht met dit vervelende gevoel geconfronteerd wil worden. Dat hoeft ook niet. Het beste advies tegen druk op de oren zou namelijk zijn om te doen alsof je geeuwt. Dit zou er namelijk in de praktijk ook voor zorgen dat je oren komen te ploppen. Dit dan wel zonder dat je na afloop wordt geconfronteerd met winderigheid of andere vervelende klachten. Het mag dan ook duidelijk zijn, ondanks het feit dat kauwgom kauwen wel degelijk een oplossing biedt tegen druk op de oren tijdens het vliegen zijn er eigenlijk teveel vervelende nadelen aan verbonden om het te blijven doen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close