Geld

Let op het sluipverbruik in je woning en pak ze doeltreffend aan!

Veel mensen letten goed op het verbruik in hun woning. Toch worden ze aan het einde van het jaar vaak verrast met een stevige afrekening voor de energiefactuur. Hoe komt dat precies? Natuurlijk kunnen verschillende oorzaken hiervan aan de basis liggen. Zo kan je huis slecht geïsoleerd zijn, maar is het ook mogelijk dat je gewoon te maken hebt met een enorme hoeveelheid aan sluipverbruik. Dit laatste is echt wel een probleem in menig aantal huishoudens. Wil jij sluipverbruik ook tegen kunnen gaan? Lees dan snel verder en ontdek wat je daar nu precies aan kan doen!

Wat is sluipverbruik precies?

Sluipverbruik is zoals de naam reeds laat vermoeden verbruik welke optreedt zonder dat we hier eigenlijk echt erg in hebben. Op het ogenblik dat we elektrische toestellen uitschakelen denken veel mensen dat hierdoor meteen al het energieverbruik een halt wordt toegeroepen. Dat is niet juist. Verschillende elektrische toestellen verbruiken immers wel degelijk nog energie wanneer ze zijn uitgeschakeld. Enkele van de grootste sluipverbruikers in de woning zijn tegenwoordig onder meer:

  • De computer met randapparatuur (gemiddeld zo’n 33 euro per jaar);
  • De TV met digicorder en / of blu-rayspeler (gemiddeld zo’n 15 euro per jaar);
  • Een koffiezetapparaat (gemiddeld zo’n 5 euro per jaar);
  • Een hifi-installatie (gemiddeld zo’n 5 euro per jaar);
  • Een oven met digitale klok (gemiddeld zo’n 4 euro per jaar);

Bovenstaande bedragen lijken op het eerste zicht natuurlijk niet zo indrukwekkend, maar alles samen kunnen ze wel behoorlijk oplopen. Bovendien is het zo dat sluipverbruik verbruik is waar je werkelijk helemaal niets aan hebt. Het spreekt dan ook voor zich dat je er graag alles aan zal willen doen om dit sluipverbruik tegen te gaan.

Hoe kan je sluipverbruik vaststellen in huis?

Is het voor jou niet meteen duidelijk of er nu precies sprake is van sluipverbruik in je woning en indien ja, waar deze nu precies optreedt? In dat geval kan je dit heel eenvoudig controleren. Het enige wat je daarvoor namelijk hoeft te doen is een speciaal energiemetertje in huis te halen. Dit toestelletje kost tussen de 10 en 15 euro en dient in het stopcontact te worden gestopt. Vervolgens kan je er het te meten toestel op aansluiten waardoor het mogelijke sluipverbruik meteen zal worden aangegeven.

Wat te doen tegen sluipverbruik?

Is er in jouw woning ook sprake van sluipverbruik? In dat geval spreekt het voor zich dat je deze graag op een zo efficiënt mogelijke wijze zal willen aanpakken. Op deze manier zal je namelijk kunnen vaststellen dat je aan het einde van het jaar niet langer met een vervelend gevoel wordt opgezadeld wanneer de eindafrekening van de elektriciteitsfactuur in de bus valt. In ieder geval, enkele interessante tips waar je rekening mee kan houden ter voorkoming van sluipverbruik zijn de volgende:

  • Trek zoveel mogelijk de stekkers uit het stopcontact;
  • Maak gebruik van een stekkerblok met aan- en uitschakelaar;
  • Maak gebruik van een stand-by killer voor de televisie en randapparatuur;
  • Gebruik bij voorkeur een stand-by killer welke is voorzien van een timer;
  • Vervang de adapters die veel stroom verbruik door nieuwere versies;

Ga je aandacht besteden aan de hierboven aangegeven tips? In dat geval zal je altijd kunnen vaststellen dat het sluipverbruik in je woning aanzienlijk kan worden ingeperkt. Zo kan je in één klap een mooie extra besparing realiseren op jouw energieverbruik. Als dat niet mooi meegenomen is!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close