TipsZakelijk

Manieren om je werknemers tevreden te stellen

Werknemers met een glimlach op kantoor zien: welke werkgever wil dat nou niet? Of jouw werknemers plezier op kantoor hebben, hangt vooral af van hoe jij als werkgever met je personeel omgaat. Daarom moet je het een en ander ondernemen om die glimlach werkelijkheid te laten worden. Welke manieren dit zijn? Je leest het in dit artikel.

Toon waardering

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen, is waardering tonen. Dit kan heel simpel beginnen, door iemand een compliment te geven wanneer hij of zij een nieuwe klant heeft binnengehaald. Maar ook door simpelweg te vragen hoe iemands weekend was. Daarnaast is het ook goed om te laten zien dat je aan je werknemers denkt en om ze geeft. Doe dit bijvoorbeeld door een cadeautje te geven wanneer iemand jarig is, of door maandelijks iemand tot ‘werknemer van de maand’ te bekronen. 

Zo laat je zien dat je je werknemers waardeert om wat ze doen en om wie ze zijn. En onthoud: waardering geven is waardering terugkrijgen. Binnen de kortste keren zijn jouw werknemers niet meer weg te slaan bij jouw kantoor.

Fijne werkomgeving

Fijne werkomgeving

Hoe kan je nou plezier hebben in je werk, als je werkomgeving alles behalve fijn is om in te werken? Zorg er daarom altijd als werkgever voor dat de omgeving waarin wordt gewerkt, voorzien is van deze belangrijke onderdelen: voldoende licht, comfortabele meubels, ruimte om te kunnen ontspannen, goede ventilatie en gezond eten en drinken. Denk bij voldoende licht vooral aan daglicht. Wanneer je genoeg ramen in je pand hebt die je open kan doen, heb je niet alleen genoeg licht, maar ook nog eens goede ventilatie: twee vliegen in één klap.

Let er daarnaast op dat je werknemers gezonde voeding binnenkrijgen. Zet bijvoorbeeld elke week een vers fruitmandje op tafel en zorg voor salades tijdens de lunch. En last but not least: laat je werknemers voldoende water drinken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die genoeg drinken, productiever zijn op de werkvloer. Denk er bijvoorbeeld eens aan om een waterdispenser van Brita te kopen. Meer productiviteit en tevredenheid: wat wil je nog meer?

Goede arbeidsvoorwaarden

Een andere, erg belangrijke, manier om je werknemers tevreden te stellen, is het opstellen van goede arbeidsvoorwaarden. Wanneer we het over arbeidsvoorwaarden hebben, zijn deze te onderscheiden in primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bij primaire arbeidsvoorwaarden aan een goed salaris, fijne werktijden en vakantiegeld. 

Bij secundaire arbeidsvoorwaarden kan je denken aan een auto van de zaak, pensioenregeling of bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding. Zorg dat je van tevoren goed over deze voorwaarden hebt nagedacht en laat vervolgens zien dat je je aan deze voorwaarden houdt. Een goed salaris, soepele werktijden en een auto van de zaak? Meer tevreden kan je je werknemers niet stellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close