Wonen

Met deze tips kan je (nog) energiezuiniger wonen!

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat het energieverbruik dat je weet te realiseren kan zorgen voor een meer dan stevige kostprijs. Voor veel mensen zijn deze kosten echt een doorn in het oog. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan het de moeite waard zijn om enkele tips te bekijken met betrekking tot energiezuiniger wonen. Door rekening te houden met deze tips kan je zonder comfortverlies een aanzienlijke besparing realiseren op de kostprijs van je energiefactuur.

1.) Controleer de verlichting in je woning

Het is wellicht één van de vaakst gehoorde tips de voorbije jaren, maar ook in deze lijst kom je er niet omheen. Wil je energiezuiniger gaan wonen? Dan is het altijd een goed idee om even de verlichting in je woning te controleren. Heel wat mensen maken tot op de dag van vandaag in hun woning nog steeds gebruik van zogenaamde gloei- of halogeenlampen. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zonder meer de moeite waard om deze te laten vervangen door LED-verlichting. Vervang je vijftien peertjes die nog in je woning zijn terug te vinden? Dan kan je hiermee op jaarbasis reeds om en bij de 65 euro besparen op de energiefactuur.

2.) Zet elektrische apparaten niet op stand-by

Voor heel wat mensen is het op stand-by zetten van hun elektrische apparaten een gewoonte. Daar is op zich niets mis mee, maar het werkt wel sluipverbruik in de hand. Wil je graag voorkomen dat sluipverbruik je energiefactuur aan het einde van het jaar aanzienlijk gaat beïnvloeden? In dat geval is het de moeite waard om al je elektrische apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Het kan eventueel ook de moeite zijn om te overwegen om ’s nachts door middel van een timer je modem evenals TV-decoder volledig uit te laten schakelen. Kan je het sluipverbruik in je huis volledig in de kiem smoren? Dan kan je ook op dit vlak al snel rekenen op een besparing van zo’n 65 euro op jaarbasis.

3.) Verwijder overbodige huishoudelijke apparatuur

Heel wat mensen maken in hun woning gebruik van behoorlijk wat huishoudelijke apparatuur waar ze eigenlijk helemaal geen nood aan hebben. Een bekend voorbeeld op dit vlak is een tweede koelkast of een tweede diepvries. Is deze echt nodig? In het bijzonder wanneer het gaat om oudere toestellen dient er rekening mee te worden gehouden dat ze vaak ongelofelijk veel energie verbruiken. Zij kunnen al snel tot wel 20 procent meer energie verbruiken in vergelijking met recente(re) toestellen. Investeren in nieuwe, energiezuinige toestellen of de overbodige huishoudelijke apparatuur gewoon uitschakelen kan dus steeds aan te raden zijn.

4.) De mooie besparing die je kan realiseren met een spaardouchekop

Heel wat mensen zijn er door de jaren heen achter gekomen dat ze ook op relatief eenvoudige wijze kunnen besparen op de waterfactuur. Veel mensen denken dat deze kosten eigenlijk niet zoveel uitmaken, maar in de praktijk kan dit wel degelijk het geval zijn. Neem nu bijvoorbeeld het gebruik van een zogenaamde spaardouchekop. Door gebruik te maken van een dergelijke spaardouchekop zal je kunnen vaststellen dat het waterverbruik aanzienlijk kan worden ingeperkt. In de praktijk kan je op deze manier al snel tot wel meer dan 100 euro per jaar uitsparen. Het spreekt voor zich dat ook de plaatsing van een spaardouchekop dus zeker en vast het overwegen waard is!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close