Gezondheid

Ontbijten, van cruciaal belang voor een echt gezond leven

Van alle maaltijden die we doorheen de dag eten is het ontbijt veruit het belangrijkst. Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat heel wat mensen het ontbijt overslaan. Lang niet iedereen vindt het immers even eenvoudig om net na het wakker worden meteen een hapje te eten. Geldt dat ook voor jou? Hou er dan wel rekening mee dat er heel wat interessante redenen bestaan om toch elke dag een stevig ontbijt te eten!

Een belangrijke vereiste voor jouw broodnodige energie

Ontbijten zorgt er voor dat je over alle vereiste energie komt te beschikken om de dag mee door te komen. Niet ontbijten zal er in het bijzonder in de voormiddag voor zorgen dat zowel je intellectuele als je fysieke prestaties er onder komen te lijden. Het putten van de vereiste energie om de dag mee te beginnen kan het best uit fruit evenals complexe koolhydraten. Denk hierbij onder meer aan volkoren brood. Voor kinderen geldt dat elke dag een goed ontbijt eten een structurele bijdrage kan leveren aan niet alleen een betere concentratie, maar ook een aanzienlijk verhoogde productiviteit.

Een vereiste voor tal van essentiële voedingsstoffen

Een tweede reden om elke dag opnieuw een goed ontbijt te eten is terug te vinden in de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen. Het gaat hierbij dan niet alleen om eiwitten en mineralen, maar ook om vitaminen evenals voedingsvezels. Deze zijn in andere maaltijden lang niet altijd in een voldoende hoeveelheid terug te vinden. Bij mensen die niet ontbijten is de kans bijzonder groot dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan volkoren graanproducten niet wordt bereikt. Het gevolg hiervan is dat je geconfronteerd kan worden met bepaalde voedingstekorten. Hierdoor kan je niet alleen moe en prikkelbaar, maar ook rusteloos worden.

Ontbijten kan overgewicht tegengaan

Wanneer je op een gezonde manier ontbijt zal je kunnen vaststellen dat de drang naar snoepen in de voormiddag aanzienlijk kan worden ingeperkt. Op het ogenblik dat je rond bijvoorbeeld elf uur een appelflauwte voelt aankopen is de kans bijzonder groot dat er niet meteen een goed ontbijt voor handen is. De enige optie dan is grijpen naar een (ongezonde) snack. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een snoepreep of één van de andere zoetigheden die in een automaat zijn terug te vinden. In de praktijk zullen hierdoor de uitgespaarde calorieën al snel overgecompenseerd worden. Dit heeft als gevolg dat de persoon in kwestie dus uiteindelijk aanzienlijk meer calorieën binnenkrijgt en weinig tot geen echt belangrijke tot essentiële voedingsstoffen.

Schep een gezonde regelmaat in je voedingspatroon

Dat veel mensen er niet van houden is een probleem welke eigenlijk vanaf de kindertijd wordt veroorzaakt. Heel wat kinderen vinden er niets aan om te ontbijten vooraleer ze naar school vertrekken waardoor de ouders dit vaak laten begaan. Dit lijkt op zich niet zo’n groot probleem te zijn, maar de kans dat deze personen er later dan wel een gezond eetpatroon op nahouden is vrij klein. Ontbijten is in ieder geval van cruciaal belang om regelmaat te brengen in je voeding. Dit is bovendien nog niet alles. Met het hele gezin ochtend ontbijten? Het heeft best iets gezelligs en het is voor velen de ideale manier om hun werk- of schooldag te beginnen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close