Baby & Kind

Slaap, kindje, slaap: alles wat je moet weten over je slapende baby

Het is niet ongewoon dat je kindje vaak wakker wordt en maar moeilijk de slaap kan vatten. Voor ons voelt slapen misschien wel instinctief aan en gaat het allemaal heel vlot, maar slapen is wel degelijk iets dat je moet leren. Bij jonge baby’tjes is de overgang van de lichte naar de actieve slaap iets dat nog niet zo goed verloopt, waardoor ze ook wat meer bewegen in hun slaap en wat vaker geluidjes maken. Het is dus heel gewoon dat ze wat moeilijker slapen en vaker wakker worden, maar gelukkig kan je wel het een en ander doen om hen maximaal bij te staan.

Kindjes moeten leren slapen

Het eerste wat je moet onthouden, is dat je niet snel hoeft in te grijpen. Het is normaal dat je kindje af en toe eens een geluidje maakt, het hoort er nu eenmaal bij. Als je bij het eerste het beste geluidje telkens naar je kindje toesnelt, zal je kindje nooit leren om de overgang tussen de verschillende slaapfases te maken.

Als je ’s nachts eens een kijkje neemt, doe het dan ook zo rustig mogelijk. Als je kindje niet gevoed hoeft te worden of verschoond hoeft te worden, laat je je kindje gewoon liggen. Uiteraard kan je wel wat over dat beelderig bolletje aaien of zachtjes neuriën. Ook als je kindje goed wakker is, laat je hem of haar het beste nog even liggen. Laat hem of haar eraan wennen om te ontwaken en leer je kindje dat het niet erg is om wakker in bed te liggen. Lees bovendien ook onze andere slaaptips voor de allerkleinsten.

De ideale slaapomgeving

Een pasgeboren baby mag niet alleen slapen. Plaats de wieg in je eigen kamer en zorg dat je steeds een oogje in het zeil kunt houden. Overweeg eventueel een co-slaper, want dit maakt ook de nachtvoeding eenvoudiger. Op de baby website Babyhomepage.nl lees je meer over de ideale co-sleeper en andere goede bedjes voor baby’s.

Eenmaal je kindje vier maanden oud is, is het aan te raden om het telkens op dezelfde plek te laten slapen. Je baby’tje krijgt dan een eigen slaapkamer voor alle grote en kleine dutjes. De ideale slaapkamer heeft een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% en heeft een temperatuur van 18 °C. Plaats eventueel een luchtbevochtiger of -ontvochtiger in de kamer om de luchtvochtigheid bij te sturen. De luchtvochtigheid kan je meten via een hygrometer.

Ritmische en rustige schommelbewegingen

Een babywiegje is ideaal om je kindje tot rust te brengen. Ritmische en rustige bewegingen zorgen ervoor dat je kindje zich helemaal ontspant. Een goede babyschommel of een swing kan een uitstekend alternatief zijn voor zo’n wiegje. Je kindje ligt helemaal geborgen in het schommeltje en kan van de omgeving genieten. Het begint vaak bij enkele schaterlachjes en uiteindelijk worden ze er moe van. Het voordeel ten opzichte van een wiegje is dan ook dat een babyschommel niet alleen bedoeld is om te slapen, maar ook voor de plezierige momentjes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close