Baby & Kind

Veilig douchen met je baby doe je zo!

Een douche nemen samen met je baby, voor veel mensen lijkt het een beetje ongewoon. In de praktijk is het dat zeker niet, in tegendeel zelfs. Samen met je baby een douche nemen zorgt er voor dat jullie beiden kunnen rekenen op enkele interessante voordelen. In eerste instantie wordt jij er als ouder schoon van terwijl ook je baby er zeker van zal weten te genieten. Dit is niet alleen het gevolg van het water dat over zijn lichaampje stroomt, maar ook van het huid-op-huid contact. Wil jij ook graag samen douchen met je baby, maar wil je er wel absoluut zeker van kunnen zijn dat, dat op een veilige manier gebeurt? Hou dan zeker rekening met de onderstaande informatie!

Vanaf wanneer mag je douchen met je baby?

Samen met je baby douchen mag dan ongelofelijk leuk zijn, het spreekt voor zich dat je altijd het veiligheidsaspect in gedachten dient te houden. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om te wachten met douchen met je baby tot op het ogenblik dat hij of zij het hoofdje rechtop kan houden. Bovendien is het ook aangewezen op te wachten tot je kindje meer controle heeft gekregen over zijn of haar spieren. Op die manier kan de baby zich eenvoudiger aan je vasthouden. Hierdoor kan het risico op wegglippen uiteraard aanzienlijk worden beperkt.

Zorg voor een goede voorbereiding

Ga je voor het eerst samen douchen met je baby? In dat geval kan het aan te raden zijn om dit niet alleen te doen. Heel wat jonge ouders kiezen er dan ook bewust voor om hiervoor een beroep te doen op de kraamhulp in het hospitaal. Ben je reeds thuis? In dat geval kan je eventueel hulp vragen aan een goede vriendin of waarom niet gewoon aan je partner? In principe bestaat de voorbereiding van samen douchen met je baby verder uit de volgende punten:

  • Zorg er voor dat je alles klaar hebt liggen vooraleer de douche in te stappen. Dit geldt niet alleen voor de kleding en handschoenen voor jezelf, maar ook voor alle eventuele, vereiste accessoires. Hierbij gaat het uiteraard om een verzorgingskussen voor je baby evenals plastic slippers. Door gebruik te maken van hydrofiele handschoenen kan je er voor zorgen dat je meer grip krijgt op je baby. De plastic slippers moeten er uiteindelijk op hun beurt voor zorgen dat je een betere grip hebt op de ondergrond.
  • Zet de verwarming in je badkamer reeds aan vooraleer je gaat douchen. De meest optimale temperatuur voor de badkamer bedraagt 20 graden. Door gebruik te maken van deze temperatuur wordt er in de praktijk voor gezorgd dat het verschil tussen de temperatuur van het water evenals de omgeving niet te groot wordt.

Samen douchen met je baby, een heerlijke ervaring

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen is het tijd geworden om nu echt te gaan douchen met je baby. Je zal kunnen vaststellen dat dit werkelijk een fantastische ervaring is. Hou er wel rekening mee dat je kindje wellicht eerst even dient te wennen aan het geluid van de douche. Bovendien moet het water ook altijd getest worden. De meest optimale temperatuur bedraagt 37 graden. Controleer ook altijd of de waterstralen niet te hard zijn. Tijdens het douchen wordt het verder nog aangeraden om rekening te houden met de onderstaande tips:

  • Ga met je rug naar de waterstraal staan zodat je kindje wordt afgeschermd;
  • Controleer dat de waterstraal niet rechtstreeks het hoofdje van je kindje raakt;
  • Was je baby met water, maar maak geen gebruik van zeep;
  • Zorg er voor dat je niet uitglijdt in de douche;

In het bijzonder voor wat het laatste punt betreft wordt het steeds aangeraden om te kunnen rekenen op de hulp van je partner of een vriendin. Bij het in- en uitstappen in de douche wordt het immers aangeraden om de baby even aan hun te geven. Nogmaals, veiligheid primeert!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close