Veilig vrijen heeft twee grote doelen: niet zomaar zwanger worden en al zeker geen soa oplopen. Daarom is het belangrijk om ons lichaam op verschillende fronten te beschermen. De condoom is een cruciaal instrument, maar zal lang niet altijd volstaan. Naast condooms zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten als je veilig wilt vrijen.
Jezelf beschermen tegen soa’s
Laat het eerst en vooral duidelijk zijn: ongeacht of je nu de pil neemt of niet, condooms horen altijd van de partij te zijn. Daarover is geen discussie mogelijk. Een condoom voorkomt rechtstreeks genitaal contact, waardoor veel soa’s niet kunnen worden overgedragen. Daarnaast beschermen condooms je ook tegen een zwangerschap, hoewel de cijfers in de praktijk minder hoog liggen dan bij andere voorbehoedsmiddelen. Onthoud wel dat foutief gebruik vaak aan de basis ligt, bijvoorbeeld omdat de condoom te groot of te klein is of omdat de vervaldatum niet werd gerespecteerd. Eventueel kan je ook de voorkeur geven aan een vrouwencondoom dat eveneens bescherming biedt tegen soa’s en zwangerschap.
Schenk echter niet alleen aandacht aan de bescherming bij penetratie, want ook bij orale seks kan je soa’s krijgen of overdragen. Heren doen dus ook best een jasje aan bij het afzuigen en dames gebruiken dan weer een beflapje. Ook bij anilingus is het gebruik van zo’n beflapje aangeraden.
Anticonceptiemiddelen gebruiken
Naast het gebruik van een condoom is het altijd aangeraden om ook een ander anticonceptiemiddel te gebruiken. Hierdoor bescherm je jezelf tegen zwangerschap wanneer een condoom zou scheuren en moet je niet achter een morning-afterpil snellen. Anticonceptiepillen hebben een hoge betrouwbaarheid en zijn het meest toegankelijk, maar ook een hormoonspiraaltje, een hormonaal implantaat of een sterilisatie bieden een hoge mate van bescherming. Coïtus interruptus, het bijhouden van een vruchtbaarheidskalender, het geven van borstvoeding of andere “natuurlijke methoden” zijn daarentegen geen goed idee.
Goede hygiëne en gezond verstand
De meeste soa’s worden overgedragen door geslachtsgemeenschap, anale contacten, orale contacten of contact met lichaamsvloeistoffen. Toch zijn er een aantal soa’s die ook via huidcontact kunnen worden overgedragen. Een voorbeeld hiervan is scabiës dat door huidwrijving of door het delen van de beddenlakens kan worden overgedragen. Hoewel saliromanen het niet graag zullen horen, is een goede hygiëne en een portie gezond verstand dus ook aangewezen. Ruil zeker geen ongewassen kleding, kruip niet in een vuil bed en ga niet flikflooien met iemand die zich vrijwel letterlijk voortdurend achter de oren krabt. Maar ga bijvoorbeeld ook geen gebruikte seksspeeltjes uitwisselen of ga niet tot bloedens toe op elkaar slaan met zweepjes, want een aantal soa’s is ook via bloed overdraagbaar terwijl je wel eens tegen nare infecties kan aankijken.
Laat jezelf vaccineren
Je kan je niet tegen alle soa’s laten vaccineren, maar onder andere tegen genitale wratten, hepatitis A en hepatitis B bestaan er wel vaccins. Ook voor baarmoederhalskanker laat je je maar beter vaccineren. Hierdoor ontwikkelt je lichaam antistoffen en raak je niet besmet wanneer je met een specifieke ziekte in contact komt. Een aantal van deze vaccins zijn met name aangewezen wanneer je een soloreis maakt naar een tropisch oord en je je daar seksueel wilt uitleven. Praat erover met je arts en laat jezelf vaccineren.