TipsWonen

Voorkom schimmel; ventileer je badkamer

De badkamer is een vochtige ruimte. Daarom is een goede ventilatie belangrijk. Zo voorkom je vreemde geuren, vochtproblemen, gladheid en condens. Het vocht kan naast je (houten) badkamermeubels ook je schilderwerk aantasten. Het vocht creëert een ideale plek voor schimmel. Maar hoe ventileer je je badkamer nou goed? Is een raam open zetten genoeg?

Waarom is ventileren nodig?

Helaas is schimmel overal te vinden en niet geheel te voorkomen. Het is gelukkig wel mogelijk om de kans op schimmel te minimaliseren. Daarvoor is het belangrijk om schimmel zo min mogelijk kans te geven om te groeien. Schimmel groeit het liefst op vochtige plekken. Als je net onder de douche vandaan komt of in bad hebt gezeten is de lucht van de badkamer vochtig en warm. Dé ideale omgeving voor schimmel. Daarom is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren en te zorgen dat de vochtige lucht niet te lang blijft hangen.

Een raam openzetten?

Raam badkamer opendoen

We vallen maar meteen met de deur in huis: het raam openzetten in de badkamer biedt vaak de verkeerde ventilatie. Zeker wanneer het buiten kouder is dan binnen komt er in plaats van warme lucht koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht en zo ontstaat er condens. Wat je juist wilt vermijden. Het is dus het beste om de badkamer warm te houden. Houd dat raam dus dicht na het douchen of badderen. Daarnaast ventileert een raam onvoldoende om schimmelvorming tegen te gaan. Het is dus echt nodig om een ventilatiesysteem in je badkamer te hebben die de vochtige lucht wegzuigt uit je badkamer.

Badkamerventilator

Plaats de ventilator op de muur waar het vochtprobleem het grootst is. Denk hierbij aan plekken als boven de douche of het bad. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor je minder last krijgt van condens en schimmel geen kans krijgt. Wanneer je schimmelplekken behandelt zonder te kijken naar de badkamerventilatie, komt de schimmel na verloop van tijd weer terug. En zo begin je weer opnieuw met de schimmelbestrijding. Met een goede ventilatie wordt vocht afgevoerd en frisse lucht in de badkamer gebracht. Zo zorg je voor een gezond badkamerklimaat en voor het behoud van jouw kostbare badkamerproducten.

Een beter badkamermilieu begint bij jezelf

Naast ventileren zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om schimmelvorming tegen te gaan in de badkamer. Verlaat je badkamer bijvoorbeeld pas nadat je de tegelwanden, spiegels, bad– en douchewanden goed hebt afgedroogd. Laat daarnaast geen natte handdoeken liggen en maak het ventilatiesysteem regelmatig schoon, zodat de ventilator zijn werk goed kan blijven doen.

Wel en niet doen in je badkamer

Doen:

  • Vervang badborstels en sponzen regelmatig. Deze blijven vaak langer vochtig en zijn daardoor een heerlijke plek voor schimmels.
  • Was je badmat regelmatig. Doordat de badmat op vochtige tegels ligt kan hij aan de onderkant gaan schimmelen.

Niet doen:

  • Het raam openzetten als het buiten kouder is.
  • Vochtige spullen laten rondslingeren in de badkamer. Hang natte handdoeken of natte kleren uit of ruim ze op.
  • Schimmel negeren. Heb je de eerste tekenen van schimmelvorming gespot? Negeer het niet! Schimmel kan zich namelijk snel vermenigvuldigen, waardoor het schimmelgebied steeds groter wordt.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close