Geld

Waarom geld op een spaarrekening wel nog interessant is

In een tijd waarin geld op een spaarrekening plaatsen eigenlijk geen enkel rendement meer oplevert stellen veel mensen zich de vraag of dit nu wel of niet nog interessant is. Het antwoord op deze vraag is een beetje afhankelijk van de reden waarom je geld op een spaarrekening wenst te plaatsen. Is dat met als doel om er rijk(er) door te worden? Of wil je het geld gewoon kunnen gebruiken als financiële buffer? Op deze pagina vertellen we je in ieder geval graag wanneer geld op een spaarrekening plaatsen nog de moeite waard is en vooral wanneer niet.

Lage opbrengst, maar ook een beperkt risico

De lage of eigenlijk zelfs haast onbestaande opbrengst op een spaarrekening vandaag de dag is een doorn in het oog van veel mensen. Dat is volledig te begrijpen, maar er moet hier toch ook een kleine kanttekening bij worden gemaakt. De opbrengst op een spaarrekening mag dan op vandaag wel erg laag zijn, daar staat tegenover dat je eigenlijk ook nagenoeg geen enkel risico loopt…. dit althans uiteraard op voorwaarde dat je er voor kiest om je spaargeld bij een betrouwbare bank te plaatsen.

Ondanks het feit dat je er uiteraard altijd goed aan doet om een spaarrekening te openen bij een betrouwbare bank is het in de praktijk wel zo dat zelfs bij een mogelijks faillissement van een bank de overheid tussenbeide komt. Dit is geregeld door middel van het zogenaamde depositogarantiestelsel. Deze stelt dat spaargelden tot een bedrag van 100.000 euro per bank en per persoon zijn ingedekt.

Geldafhalingen van spaarrekeningen

Steeds meer mensen kiezen er voor om significante bedragen van hun spaarrekening(en) af te halen met als  doel om deze te investeren in zaken die een hogere opbrengst weten te realiseren. Het gaat hierbij in de praktijk onder meer om:

  1. Beleggingen zoals bijvoorbeeld aandelen;
  2. Een investering in vastgoed met als doel om te verhuren;

Naast bovenstaande kan er eveneens worden vastgesteld dat steeds meer mensen een aanzienlijk deel van hun spaargeld opvragen met als doel om bijvoorbeeld een nieuwe auto aan te kopen of een dure vakantie te maken. In het bijzonder voor de aankoop van een nieuwe auto geldt echter dat het veel interessanter kan zijn om hiervoor een autolening af te sluiten. Dit uiteraard niet in het minst omdat de actuele intresten ook op een autolening erg laag zijn.

Waarom  een spaarrekening altijd interessant is

Dat de lage rente op spaarrekeningen mensen er toe drijft om een significant deel van hun spaargeld op te halen valt volledig te begrijpen. Dit betekent echter niet dat het interessant is om zomaar je volledige spaarrekening leeg te halen. Veel mensen durven namelijk wel eens te vergeten dat de rente op een spaarrekening niet de enige reden is om geld opzij te zetten. Het is namelijk altijd mogelijk dat je op een zeker ogenblik wordt geconfronteerd met een financieel mindere periode. In dat geval is het altijd interessant om over een financiële buffer te beschikken. Heb je dan een bepaald bedrag op je spaarrekening staan? Dan kan je daarmee nog altijd een financieel lastige periode overbruggen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close