Baby & Kind

Zo hou je een babyneusje eenvoudig proper

Van kleine kindjes is bekend dat ze vaak erg vatbaar zijn voor ziektes. Het gevolg hiervan is dat je kleintje vaak om de haverklap wordt geconfronteerd met een verstopte neus. Ook snottebellen, niezen en natuurlijk ook hoesten zijn typische symptomen die vaak vastgesteld kunnen worden bij baby’s. Wil je graag de verkoudheid van jouw kleintje op een doeltreffende wijze kunnen behandelen? In dat geval dien je vaak in eerste instantie de neus vrij zien te houden. Dat lijkt niet zo eenvoudig, maar gelukkig bestaan er op dit vlak een aantal interessante tips waar je rekening mee kan houden!

1.) Zorg voor een schone lucht in huis

De lucht in huis staat er om bekend een aanzienlijke invloed te kunnen hebben op de gezondheid van je baby. Omwille van deze reden is het op z’n minst zinvol om de vochtigheidsgraad in huis te meten met behulp van een zogenaamde hygrometer. Indien vereist kan je eveneens de keuze maken om een luchtbevochtiger te gaan gebruiken of bijvoorbeeld een ontvochtiger te plaatsen in je woning. Vergeet bovendien ook absoluut niet om tijdig de kinderkamer te verluchten. Ook dit is erg belangrijk.

2.) Het spoelen van de neus van je baby

De neusholte staat uiteraard in verbinding met zowel onze keel als onze oren. Omwille van deze reden is het bij een verkoudheid altijd belangrijk om keel-, oor- evenals luchtweginfecties te vermijden. In de praktijk kan er hiervoor gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld fysiologisch water. Het is wel belangrijk dat hier niet mee wordt overdreven. Het neusje van een baby staat er namelijk om bekend zeer kwetsbaar te zijn. Dit niet in het minst voor de leeftijd van 6 maanden is bereikt.

3.) Gebruikmaken van een neuspeer of niet?

Kindjes hebben pas de mogelijkheid om zelfstandig hun neusje te snuiten vanaf de leeftijd van 3 jaar. Tot op dat moment zal je, je baby dus moeten helpen om zijn of haar neusje schoon te krijgen. Bij kinderen die ouder zijn dan 4 jaar kan er hiervoor in principe gebruik worden gemaakt van een zogenaamde neuspeer. Deze kan echt helpen op het moment dat er sprake is van een aanzienlijke neusverstopping. Eventueel is het ook mogelijk om gebruik te maken van een elektrische neusreiniger. Deze slaagt er in om het neusje van je baby volledig automatisch te snuiten waarna het snot in een wegwerpreservoir wordt opgevangen.

4.) Leg een baby iets hoger om te slapen

Wil je er voor zorgen dat je baby tijdens de nacht op de meest optimale wijze kan ademen? In dat geval is het altijd een goed idee om het hoofdeinde van het bed een beetje te verhogen. Er kan hiervoor eventueel gebruik worden gemaakt van een hellend kussen.

5.) Het toepassen van de saunamethode

Last but not least is er natuurlijk ook nog de saunamethode. Om het neusje van je baby vrij te kunnen maken is het namelijk ook mogelijk om warm water in de douche of in bad te laten lopen. Dit terwijl je de badkamerdeur dicht houdt. Van zodra de ramen evenals de spiegel in de badkamer beginnen aan te slaan blijf je nog zo’n tien minuten in de badkamer staan met je baby. De stoom die zich in de ruimte bevindt zal er dan voor zorgen dat de neus van je baby wordt geopend en het snot vloeibaar(der) wordt. Laat je baby uiteraard niet alleen achter in de badkamer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close