Tips

Zo kook jij de perfecte rijst

Vraag jij je ook altijd af hoe ze het in Oosterse restaurants toch altijd voor elkaar krijgen om een perfect gestoomde rijstkorrel, niet té vochtig, wel nog een beetje plakkerig op tafel te zetten? Terwijl het bij jou altijd een vieze natte derrie wordt, of de korrels hard blijven of juist uit elkaar vallen…… Rijst koken is eenvoudiger dan je misschien denkt. Zelfs in een gewoon pannetje is het helemaal niet moeilijk om de perfecte witte rijst te maken. Er is eigenlijk maar één simpele basisregel: rijst moet nooit in meer water koken dan het kan absorberen. We hebben het dan niet over snelkookrijst, maar over langkorrelige aromatische rijst als basmati of pandan. In dit blog vertellen wij je de verschillende manieren, hoe je de perfecte rijst kookt.

De ruimwater methode

Laten we beginnen met de ruimwater methode. De naam geeft het eigenlijk al een beetje aan. De rijst wordt bij de methode gekookt in een ruimte hoeveelheid water. Deze methode is geschikt voor alle soorten witte rijst, behalve kortkorrelrijst. Deze moet namelijk na het koken aan elkaar kleven in plaats van los en korrelig te zijn. Je kookt bij deze methode de rijst in ruim kokend en licht gezouten water in ± 20 min. gaar. Giet de rijst af in een zeef en stoom nog 10-15 minuten na. Het grote voordeel van deze methode is dat de rijst niet kan aanbranden.

De droogkookmethode

In tegenstelling tot de vorige methode wordt bij de droogkookmethode de rijst gegaard in weinig water. Neem voor 1 kopje langkorrelijst zoals basmati ± 1 kopje water. Hetzelfde doe je voor rond of kortkorrelrijst zoals sushirijst en zilvervliesrijst. Breng de rijst met licht gezouten water zonder deksel aan de kook en zet het vuur dan héél laag. Kook de rijst afgedekt gaar in 15-20 min. Zo blijven alle vitaminen en mineralen behouden.

De stoommethode

Voor de stoommethode heb je een stoompan of bamboe stoommandje nodig. Heb je dit niet in huis maar wil je deze methode toch proberen neem dan eens een kijkje op Best-Verkochte.nl. Hier vind je alles wat je nodig hebt om de perfecte rijst te koken. Breng bij de stoommethode water in het onderste gedeelte van een stoompan aan de kook. Bekleed de bodem van het bovenste gedeelte van de stoompan met bakpapier waar je gaatjes in hebt geprikt. Doe de rijst in het bovenste deel van de pan en zet het op het onderste deel. Kook de rijst in 30-40 min. gaar.

De perfecte rijst koken met een rijstkoker

De perfecte rijst koken met een rijstkoker

Je kunt het jezelf natuurlijk ook een stuk makkelijker maken. Als je gebruik maakt van de beste rijstkoker, net zoals ze in je favo Oosterse restaurant doen, wordt het koken van rijst een eitje. Gebruik simpelweg dezelfde verhouding van 1 deel rijst en 2 delen water en doe dit in de rijstkoker. Als het apparaat zegt dat het klaar is, is het slim om de rijst nog enkele minuten te laten nagaren voor een optimaal resultaat.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close